video

Focaccia z mladého kvásku03 / 04 / 2020

Ingredience na střední placku

  • 280 g hladké mouky + na podsypávání
  • 170 ml vlažné vody
  • 100 g mladého žitného kvásku noc předem nakrmeného a pryč z lednice (a nebo postačí 30 g dobře cvičeného)
  • minimálně 2 lžíce olivového oleje do těsta + neomezené množství na pomazávání
  • minimálně lžička soli (do těsta)
  • vločková sůl navrch
  • případně olivy, čerstvý rozmarýn, sušená rajčata a podobně

Konečně jsem se k tomu odhodlala a už bych mohla klidně do Prostřena – to pečivo je totiž DOMÁCÍ! :-D Kvásek Pepa má v lednici alternaci, svoje zchladlé, pravidelně odebírané já, a je čas se nebát ho použít.

Postup přípravy

  1. Noc předem vyndejte z lednice mladý kvásek, který pravidelně odebíráme, abychom posílili ten, který jsme spolu založili přede dvěma týdny. U staršího a trénovaného kvásku postačí dát jen menší množství, tak 25-30 g. Dejte kvásku najíst – tak 2 vrchovaté lžíce mouky (buď stále žitné chlebové a nebo můžete i hladké, kterou budete používat na focacciu) a asi 4 lžíce vody. Nechte ho přes noc venku napapat
  2. Druhý den odeberte 100 gramů do mísy, přidejte vlažnou vodu a olivový olej. Smíchejte s moukou a solí, ideálně pomocí robota a hnětacího háku, ať je recept opravdu snadný… :)
    PS: ve videu dávám 3/4 lžičky soli, byla to premiérová tortilla, ale příště dám jednu vrchovatější – každá sůl solí jinak a každá lžička je trochu jinak velká (a navíc každý jinak solíme), takže tohle si zkrátka vychytáte k vlastním představám napodruhé… Prostě tam hoďte lžičku. Hotovo.)
  3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem  a nechte venku na teplém místě minimálně hodinu (já nechala přes dvě, protože se těstu nejdřív vůbec nechtělo kynout, takže jsem ho popohnala kynutím v troubě na nastavenou teplotu 35 °C)
  4. Pak to chce těsto z mísy vyndat a párkrát přeložit na podložce, kterou máte buďto pomoučenou hladkou moukou a nebo politou olivovým olejem. Možnost B je lepší, ale já si nechtěla zadělat kuchyni a muset pak drhnout linku… Dobře se pracuje s kuchyňskou stěrkou, protože těsto je opravdu vláčné a lepkavější, nicméně je to tak správně, abyste ve výsledku měli focacciu hodně nadýchanou a lehkou. Mísu umyjte, opět vymazejte olejem a vložte sem bochánek těsta.
  5. Teď směřuje do lednice, kde si bude žít svým životem. Já jsem netrpělivě pekla už druhý den, ale uvádí se, že focaccia tu může zůstat klidně 2-4 dny, takže si můžete všechno nachystat vážně dostatečně předem.
  6. Když se blíží pečení (tak 2 hodinky před) vyndejte těsto z lednice a opakujte ten překládací cyklus. Během toho můžete přidávat klasické ochucující přísady, které chcete mít uvnitř pečiva. Pak těsto rukama zploštěte na pečícím papíru na asi centimetrovou výšku (můžete si pomoct i válečkem), potřete ho olejem a ještě přikryjte freškou, ať nám na poslední chvíli pěkně vykyne a nenafouká. Nechte ho v klídku meditovat.
  7. Rozpalte troubu na maximum (mám 250 °C) a do ní už do hornější části vložte plech, ať se předehřeje spolu s ní. Samozřejmě, vlastníte-li litinový tál nebo pizza kámen, rozhodně se je nebojte použít, jsou mnohem účinnější.
  8. Sundejte folii a pokud nehubnete, i v téhle fázi ještě potřete olejem plus určitě navrchu osolte vločkovou solí a můžete přidat i další ozdoby jako olivy, parmazán, sušená rajčata a podobně.
  9. Pomocí jiného studeného plechu přemístěte na papíře focacciu do trouby. Pečte dozlatova. Tahle velikost vyžadovala asi 11 minut.
  10. A když už jste v tom, rovnou říkám, pečte minimálně dvoj nebo trojnásobnou dávku – ať už v jednom kuse na celém plechu a nebo jednu střední placku po druhé. Tohle je jak nic. Bála jsem se udělat těsta moc, kdyby se můj první pokus nepovedl, ale pak jsem litovala.
  11. Lednicovému zbytku kvásku dejte znovu najíst, ať máte zas na příště! A pak s ním šup do lednice.

Z focaccii je úžasně připravit třeba obří sandwich. Druhý den už není taková jako ten první, ale dá se rozpéct v troubě a nebo sandwichovači, to jí dá zas ty správné grády!

A jak založit vlastní kvásek? Je to hračka. Pořiďte žitnou (ideálně celozrnnou) mouku a vodu :)