Dýňová svíčková omáčka20 / 11 / 2011
Ingredience na 3 porce:
- 1/2 malého celeru
- 1 středně velká červená cibule
- 1 malá petržel
- 1/3 malé dýně hokkaidó
- 60 dkg hovězího masa nebo zvěřiny vhodné k pečení
- Bobkový list
- Nové koření (3 kuličky)
- Sůl, pepř
- Celý černý pepř (3 kuličky)
- Tymián
- Máslo
- Citronová šťáva
- Hustá kysaná smetana (např. créme fraiche nebo chef de créme)
Postup přípravy receptu:
Celý kus masa necháme zatáhnout na oleji na pánvi stejně jako bychom připravovali biftek (pomažeme ho olejem a položíme na rozpálenou plochu nepřilnavé pánve se širokým dnem). Necháme vedle odpočinout. Zeleninu očistíme, oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a ostatní nastrouháme nahrubo. Vše dozlatova orestujeme na másle. Ke směsi přidáme maso, koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Voda v tomto případě ale stačí – máme dost zeleniny, masa a málo tekutiny, vše se bude asi 1,5 hodiny dusit v troubě, takže se vývar vlastně vytvoří sám. Každopádně tekutiny budete potřebovat cca 0,5 litru. Nádobu přiklopíme poklicí a dáme do trouby na asi 170°C na 90-120 minut, dokud maso nebude absolutně měkké. Pak ho vyjmeme, necháme v teple. Mezi tím propasírujeme zeleninu a tekutinu přes sítko. V hrnci ještě necháme provařit s asi 2-3 lžícemi kysané smetany. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem. Cukr většinou není vůbec třeba, protože dýně je celkem sladká. Maso nakrájíme na plátky,
přelijeme omáčkou a servírujeme s brusinkami a vídeňským knedlíkem.
KOKO