Domácí Big Mac24 / 10 / 2024
Už od malička jsem jednoznačně v BigMac-teamu. Tasty-club se mě nikdy netýkal. V tomhle mám prostě jasno. Nejdřív jsem si nechávala připravovat verzi bez okurky, ale s přibývajícím věkem jsem se v těch teplých kolečkách nakládaček uvnitř začala přímo vyžívat. A protože má naše dcera už třetí týden zápal plic a já proto nešla do žádné restaurace pro další materiál k natáčení, řekla jsem si, že se konečně pustím do té myšlenky domácí verze Big Maca a dotáhnu to do konce. Nejde zdaleka jen o recept. Stejně důležité je pořídit všechny vhodné složky, ze kterých burger sestavíte. O všechny zdroje a zkušenosti se s Vámi samozřejmě podělím.
Tajemství tkví v omáčce – ale kde všechno sehnat?
Začala jsem průzkumem po internetu a zjistila, že omáčky do Mekáče dodává Develey – v jejich fabrice se byl podívat na inspekci i Přemek Forejt, video ještě visí někde hluboko na jeho instagramu. Jejich produkty u nás v krámech moc neseženete, je potřeba si je nechat dovézt. To byla obecně ta nejvíc strastiplná cesta ze všeho toho shánění. Majonézu jsem sice nakonec nepoužila, ale okurkový relish Develey ano. Proto googlete, zdroje se často mění. Pozor, relishe mají někdy s příchutěmi a pak za výsledek neručím (viděla jsem paprikové, hořčičné…), takže chcete prostě ten základní. Já objednávala přes vasobchodak.cz , ale dneska na mě třeba kouklo i tohle, což je stejný produkt za mnohem lepší cenu, navíc to vypadá, že rovnou mají i jemnou americkou hořčici od Heinzu. Kdekoli budete nakupovat, přiberze i zahraniční, třeba německé, okurky do burgerů, které se prodávají už nakrájené na kolečka.
Co se týče majonézy, opět jsem použila Heinz, v Lidlu mají někdy akci za 99 Kč na velké balení, ale obecně ji seženete všude možné, i na Rohlíku. No a když už budete v Lidlu, vemte tam i nakládané okurky Freshona Cornishons, burger maso od Poličky a tavený sýr v plátcích oranžové barvy, nakonec nejlepší je asi Pilos s příchuté chedaru. Ledový salát a cibuli, v mém případě bílou, ale můžete použít i šalotku, mají už skoro všude.
Pak tu máme ještě sypké koření. Budte potřebovat sladkou papriku opravdu výrazně červené barvy, aby omáčka pak byla tradičné oranžová. K tomu špetku uzené papriky, také sušený česnek, granulovanou cibuli a mletý bílý pepř. Výslednou omáčku není potřeba dosolovat. Každopádně pamatujte, že čím více dobrého masa si do své verze burgeru dáte, čím kvalitnější sýr, tím budete potřebovat výslednou omáčku mít výraznější, abyste ji cítili tolik, jak jste u originálu zvyklí. V praxi to znamená všeho kromě majonéza úměrně k použitému množství prostě maličko přidat. Ale držme se teď mé verze, kterou považuju za chuťově nejvíc odpovídající tomu, co seškrábnete z bulky pravého BigMaca.
Všechno poctivě navážit
Tohle prostě nejde udělat od oka a pak se divit, že to nějak není ono, takže smíchejte:
- 50 g Seriously good majonéza Heinz
- 20 g okurkový relish Develey
- 4 g Mild americké hořčice Heinz
- 20 g strouhaných okurek Freshona Cornishons
- 15 g láku z těchto okurek
- 1/4 malé čajové lžičky sladké mleté papriky výrazně červené barvy
- 1/4 malé čajové lžičky sušeného česneku
- 1/4 malé čajové lžičky granulované cibule
- velká špetka mletého bílého pepře
- 2 velké špetky mleté uzené papriky
- 1 malá čajová lžička kečupu Heinz (možno vynechat)
No a je to venku! Pokud chcete dosáhnnout hladké konzistence, chce to omáčku ještě promixovat. Když ji budete mixovat spolu s majonézou uvnitř, trochu zmatní, nebude mít takový lesk, což většině z vás asi vadit nebude, ale kdyby náhodou, můžete promixovat omáčku jen s trošinkou majonézy a zbytek dodat až po promixování. To se ale vyplatí dělat ve chvílki, kdy doma pořádáte nějakou větší Big Mac party, protože s tímhle základním množsvím spíš jen ušpiníte sklenici. Obecně vzato výše zadané množství vystačí na 2 burgery, pokud se v omáčce hodláte trochu topit.
Ta houska to zvládne!
Velkou starost mi během zkoušek dělalo pečivo. Na prefabrikovanou bulku se sezamem s podezřele dlouhou trvanlivostí narazíte ledaskde. Krom no-name značek nemůžu doporučit ani ty od Penamu, žádná tu vnitřní nálož neunesla, navíc ještě rozkrojená na 3 díly. V Makro mají trochu širší možnosti, ale jak má bulka 80 g a víc, je moc obří, abyste z ní vytvořili Big Maca. Vzniknul by Mega Mac, který by zas dovnitř už potřeboval mnohem větší plátky masa a vůbec gramážově všeho víc. Obecně není na burgery špatná tahle, ale zaprvé je hodně sladká a máslová, což vás odvede od původní chuti originálu a navíc bez sezamu.
Samozřejmě jsem nepátrala po všech pekařstvích na území ČR, které by byly schopny nabídnout něco obstojnějšího, ale bez okolků můžu doporučit moravské rodinné pekařství Křižák, od kterých si nechávám posílat (nejen) bulky už nějakou dobu. Když jejich e-shop prozkoumáte víc z blízka, zjistíte, že v dnešní době už prostě nemá smysl na větší akce péct domácí bulky – a co víc, mají i pořádný pečivo na hot dogy a dalších tisíc a jednu věc. Svým bulkám říkají „bunsky“ a když objednáte Soft Smash se sezamem 60 g (mají z 75 g, pokud chcete XXL velikost), máte před sebou od kurýra dovezený po celý republice přesně to, co potřebujete. Jupí! Jen jedna důležitá věc – objednávejte v dostatečném předstihu, ať z vašeho Biga není naháč! Když objednáte v úterý dopo, přijde vám to v pátek dopo. Přes víkend krabice jen čekají v depu. Trvanlivost je psaná vždycky na 7 dní, ale moje zkušenosti říkají, že to zvládnou v pohodě i 10. Zkrátka všímejte si data doručení v košíku na e-shopu.
Finále
A tím se chýlíme ke konci mého vědění. Nebudu vás urážet tím, že bych popisovala, jak v kontaktním grilu krátce osmahnout maso do burgeru. MCDonald´s v nějakém článku prozradil nejen svůj zdroj (Maso Polička), ale že má 80% masa a 20% tuku a že je gril z jedné strany předehřátý na 177 °C, ze druhé na 218 °C, ale to můj neumí, prostě nastavit můžu jedinou teplotu, tak jsem to zprůměrovala na 195 °C. V Mekáči se tam nechávají placky 2-3 minuty, ale to jen proto, že se tam mrskají rovnou z mrazáku. V případě čerstvého masa postačí něco přes 60 sekund. Placky jsem vytvarovala pomocí tvořítka na burgery s průměrem 11 cm (maso se dost smrskne). Sýr sem dávají bez toho, aby se na mase v grilu roztekl, to nechám na vás.
Kompletace
Ve slavném fastfoodu se prý burgery kompletují vzhůru nohama, což asi zrychluje balení do papíru a obecné procesy, ale já vám to tu navrstvím klasicky ode dna:
- Spodní část bulky (opečená z vnitřní strany)
- Big Mac sauce
- Ledový salát
- Sýr
- Maso
- Cibule
- Střední část bulky (opečená z obou stran, dělají to ve vertikálním toastovači, ten já nemám, takže prostě na kontakťáku)
- Big Mac sauce
- Ledový salát
- 2 kolečna okurky
- Maso
- Cibule
- Vrchní část bulky (opečená z vnitřní strany)
Tak dobrou chuť!
Omáčku si samozřejmě můžete připravit předem, v čisté sklenici vydrží v lednici i týden. Má jedinou nevýhodu – nějak záhadně z té sklenice každý den trochu ubyde. :-D