video
Čokoládová pěna12 / 11 / 2013
Ingredience na 2 porce
- 70 g hořké čokolády (70 % kakaa)
- 1 žloutek
- 2 bílky
- špetka soli nebo pár kapek citronové šťávy
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- lžíce másla
- případně 3–5 vrchovatých lžic ušlehané šlehačky
(ideálně de luxe 40 % tuku, množství podle chuti) - 4 lžíce ovoce (třešní, višní, lesní směsi, jahod, malin, co vám chutná)
- lžíce cukru krupice
- trocha vody, případně červeného vína
V páře rozpustíme čokoládu s máslem a necháme chladnout na pokojovou teplotu. Během toho ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy v dobře umyté, nemastné míse do polotuha. Postupně po třetinách přisypáváme moučkový cukr a šleháme, až je hmota táhlá a lesklá. Celý proces trvá s elektrickým šlehačem celkem tak 2 minuty. Ke konci můžete přidat otáčky, ale začínáme v klídku. Chcete-li mít pěnu spíše do chuti mléčné čokolády, ušlehejte vedle v jiné míse i tučnou šlehačku, musí být hodně vychlazená. Do čokoládové směsi o pokojové teplotě už vmíchejte žloutek, pak postupně, zlehka, pořád v jednom směru po třetinách bílky a nakonec případně i šlehačku. Nalijte do pohárků a dejte do lednice vychladit. Na 3 hodiny minimálně, klidně i přes noc. Před podáváním stačí rozvařit ovoce, trochu podlité vodou nebo vínem a posypané cukrem, cca 10–15 minut v rendlíku, nechat ho zchladnout a můžete se na to vrhnout.