Chřestové coulis s marinovaným lososem gravalax a vejcem20 / 11 / 2011
Ingredience na 4 porce
- Losos 200 g
- Cukr
- Sůl
- Pomeranč 1 ks
- Vejce 3 ks
- Chřest zelený 200 g
- Olivový olej
- Jedlá soda
Lososa vykostíme a zbavíme kůže, vložíme do mísy kůží nahoru a zasypeme smíchaným cukrem se solí v poměru 4:3 a šťávou z pomeranče. Necháme marinovat 4h v lednici. Dvě vejce uvaříme v osolené vodě na 4min. Chřest oloupeme, zbavíme zdřevnatělých konců, spaříme do měkka ve vodě s přidanou jedlou sodou. Poté scedíme, rozmixujeme s oloupanými vejci v mixéru a postupně přilíváme vychladlý olivový olej, dokud hmota nezhoustne. Dochutíme solí. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Lososa nakrájíme na tenké plátky,
vrstvíme je na sebe a prokládáme je na kostičky nakrájeným vejcem.
Tento recept poskytl restaurant Renommé pro Chřestfest 2012.