Chilli sin carne18 / 09 / 2018
Ingredience na 3 - 4 porce
- 2 lžíce ghí
- 3 jarní cibulky
- menší lilek
- stroužek česneku
- plechovka červených fazolí
- plechovka drcených rajčat
- větší rajče
- 250 ml vývaru
- lžíce třtinového cukru
- 20 g hořké čokolády 70% kakaa
- lžíce směsi koření „Chilli con carne“ nebo jednotlivě po špetkách římský kmín, skořice, chilli vločky, koriandr, oregano, uzená paprika
- čerstvý koriandr
- strouhaný chedar
- plátky avokáda (možno vynechat)
- sůl
- pepř
Klasické chilli con carne na blogu najdete také, o tom žádná. Chcete-li mít vařeno rychleji a levněji, můžete maso nahradit zeleninou. I když se přiznám, že následující recept mám ráda sice bezmasý, ale ne vegetariánský – používám na něj totiž hovězí vývar. Neznamená to, že by tohle chilli trpělo se zeleninovým. Co se týče pálivosti, směs koření na chilli bývá sama o sobě dostatečně štiplavá, ale přidat papričku do směsi během vaření pro milovníky pálivého je asi to nejmenší.
Postup přípravy
Nakrájejte lilek na větší kostičky a na jedné lžíci ghí ho pomalu nechte opékat a měknout pod poklicí s občasným promícháním ve vyšší pánvi typu wok. Buďte trpěliví, lilek potřebuje čas, klidně i 10 nebo 12 minut. Dejte ho stranou a na další lžíci ghí restujte na kolečka pokrájenou jarní cibulku dozlatova. Přidejte koření a česnek a nechte je minutu rozvonět.
Vsypte zcezené fazole, konzervovaná rajčata, pokrájené rajče, opečený lilek a zamíchejte spolu s vývarem – pro vegetariány použijte zeleninový, jinak doporučuji hovězí pro silnější chuť. Vhoďte i kousky hořké čokolády, která dodá nejen chuť a barvu, ale pomůže i k dokonalé konzistenci. Přisypejte cukr, základně osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte lehce probublávat asi 10 minut.
Během toho si připravte plátky avokáda a nastrouhejte sýr. Obojí půjde až nahoru na směs v talíři, stejně tak natrhaný čerstvý koriandr. V případě, že směs hodně pálí, můžete zjemnit lžící créme fraiche nebo zakysané smetany. Servírujte s tortilla chipsy, vařenou rýží nebo opečenou tortillou.
Recept jsem vytvořila pro Sklizeno u příležitosti Mezinárodního dne čokolády, který připadá na 13. září.