Česká ryba nesmrdí20 / 11 / 2011

Česká ryba nesmrdí

Festival Ryba z Čech 2012 je opakováním toho z minulého roku – i když samozřejmě často v jiných restauracích a vždy s jinými tříchodovými menu. Když se řekne česká ryba, člověk si ucpává nos při představě kapra po bahně zavánějícím, pak se v mysli přesune na poněkud jalového pstruha a možná moderně vzpomene i na zas dost drahého candáta. Ale tím výčet repertoáru českých řek a rybníků rozhodně nekončí. Navíc neplatí ani jeden ze zmíněných mýtů k trojici klasik české rybí scény – mladý kapr je skvělý a netučný, pstruh po použití koření chutná také výborně a candát jako jeden ze 3 chodů celkem za tři stovky není žádná darda. Navíc jsou tu i další reprezentanti, kteří se hlásí o slovo v Rybě z Čech jako siven,
lososový pstruh nebo jejich jikry a mlíčí.





Tisková konference se konala v restaurace Amade kousek od Karlova mostu. Předvedli nám své menu za 290,- Kč, které jsem nafotila (fotky výš) a pro srovnání pod nimi dodávám i fotografie prezentované na festivalovém webu. Nejpříjemnějším překvapením pro mě byla Krémová rybí polévka s pěnou z uzeného kapra a řeřichou. Možná byste řekli, že asi proto, že tam žádná řeřicha vlastně oproti názvu a vzoru nebyla. Nicméně jsem to shledala být přehlédnutelnou malou černou tečkou oproti milému překvapení ze skvělé chuti polévky. O Vánocích si nikdy rybí polévku nedávám. Rybí vývary jdou mimo mě a kdybych měla vybírat z festivalové nabídky, právě kvůli tomuto chodu bych zrovna do Amade nešla. Ale udělala bych chybu. Polévka byla skvělá, voněla po uzeném kaprovi, který jste ve formě ve plátků našli také v talíři. Absolutně vyvážená chuť mezi vývarem a smetanou, které v polévce nebylo moc. Takže chvála. Naopak Restovaný filet ze pstruha s rajčatovým krupetem, bazalkovým pestem a rybím velouté očekávání nedosáhlo. Kroupové risotto znám z Mlýnce nebo Bellevue, tam mi chutnalo mnohem více. Uvítala bych vaření krup v nějakém vývaru či sosu (nebo pokud tomu tak bylo, tak v tom případě mnohem silnějším). Mnozí kůži z ryb sundavají automaticky, já ji sním, i když na pstruhovi v pokrmu byla jen lehce dušená – opečená přeci jen křupe a tak chutná lépe. I když oceňuji vzhled a to, že se kůže nepotrhala. A do třetice je tu Čokoládový mousse z bílé čokolády s třešněmi. Místo mousse bych v daném případě použila spíš název krém. Foodstyling pěkný, chuť dost sladká, nicméně struktura jemná a vláčná. Navíc jsme se v Amade podívali kuchaři doslova až do kuchyně, což mě vždy potěší, vidět fungovaní a rozvržení provozu. Zas tak obří to tam nemají.
Místní prostředí je příjemné, pohodová atmosféra, vše na úrovni…



Kromě Amade se účastní dalších 7 restaurací, jejich nabídku můžete obhlédnout na www.rybazcech.cz a rovnou si klasicky přes web i zamluvit své menu. Platí se až na místě, nicméně bez webové rezervace Vám festivalové jídlo v restauraci nedají, takže je nezbytná, ostatně stejně tak jako u všech festivalů od ALAKARTE.CZ.
Ve tříchodových meníčkách najdete vždy dva chody z českých ryb.



Závěrem ještě řeknu, že restaurace si svá menu sestavovaly samy a trochu mě mrzí, že se všichni drží zejména základní trojice kapr-pstruh-candát a nikdo si návštěvníkům netroufl představit například štiku, lína, sumce nebo dokonce úhoře, protože se zkrátka asi bojí pustit na příliš tenký led v domění, že lidé o tyto ryby nestojí. Možná jen doufám a mýlím se, ale myslím si,
že český strávník už chce ochutnat i něco jiného.

15.7.2012

KOKO