Buchty a dukátové buchtičky27 / 09 / 2013
Ingredience
kvásek
- 10 g cukru krupice
- 20 ml mléka
- 10 g hladké mouky
- 25 g droždí
Těsto
- vzešlý kvásek
- 1 žloutek
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- 120 ml mléka
- 110 g hladké mouky
- 110 g hrubé mouky
- špetka soli
- kůra z poloviny citronu
- polohrubá mouka na práci s těstem
Už jsem vyzkoušela několikero těst na buchty, ale k tomuhle jsem se přece jen nakonec vždycky vrátila. Když se mu dá dost času na nakynutí, ideální je hodina někde v teple bez průvanu, odmění se vám skvělým výsledkem. Aby těsto nebylo suché, je důležité teplotu pečení nejpozději po 10 prvních minutách snížit ze 180 °C na nějakých 150–160 °C. Buchty pečte buď uprostřed nebo ve spodní polovině trouby, nikdy nahoře, protože by během pár minut zhnědly, ale uvnitř by nebyly upečené, to zvlášť platí o pečení buchtiček navrstvených na sobě v muffinové mističce. Pomašlování máslem neodbývejte, chce to s ním nešetřit. A než zamíří buchty do trouby, ještě je v teple nechte zas trochu nakynout, klidně 15 minut. A nezapomeňte si nahřát misky, jak upozorňuju ve videu, těstu pomůžete dokonale nakynout, proto je fajn si pak nahřát lehce i mouku, mít vlažné mléko s máslem a nahřívat misku s kváskem. Těsto je vhodné i k plnění – teď na podzim doporučuju směs podušených jablek se skořicí a cukrem, takové buchty á la štrúdl, chutná to bezvadně.
Borůvkový žahour
- 300 g lesních borůvek
- 1 dcl vody
- 1 vrchovatá lžíce cukru krupice (podle chuti)
Vanilková omáčka
- 1 žloutek
- lžíce moučkového cukru
- kelímek smetany ke šlehání
- vanilkový cukr, vanilkové aroma nebo vanilkový lusk
Volte vždy smetanu ke šlehání, která má přes 30 % tuku. Omáčka nikdy nemá dosáhnout bodu varu. Pokud nechcete používat vanilkový cukr a raději si dopřát přímo vanilkový lusk, budete ho na tohle množství omáčky potřebovat tak polovinu. Kus stojí tak 50–60 Kč. Lusk se podélně nařízne, vydlabou se z něho semínka, která dáte do smetany do rendlíku, k tomu přihodíte i ten lusk a 5 minut ohříváte, pak scedíte a pokračujete v receptu dál. Horkou omáčku pomalinku po tenkém pramínku přilévejte do misky se směsí žloutku a moučkového cukru. Vejce by nemělo být právě vyndané z ledničky, ale o pokojové teplotě. Omáčku tvořenou už všemi ingrediencemi znovu ohřejte, ale nevařte. Přihazuju na to jedno hodně oldschool video :)
KOKO