video

Buchty a dukátové buchtičky27 / 09 / 2013

Ingredience

kvásek

  • 10 g cukru krupice
  • 20 ml mléka
  • 10 g hladké mouky
  • 25 g droždí
Kvásek nechte vzejít na teplém místě, bude mu to trvat asi 15 minut, už na něj je dobré nespěchat. Trpělivost u kynutého těsta růže přináší.

Těsto

  • vzešlý kvásek
  • 1 žloutek
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 120 ml mléka
  • 110 g hladké mouky
  • 110 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • kůra z poloviny citronu
  • polohrubá mouka na práci s těstem

Už jsem vyzkoušela několikero těst na buchty, ale k tomuhle jsem se přece jen nakonec vždycky vrátila. Když se mu dá dost času na nakynutí, ideální je hodina někde v teple bez průvanu, odmění se vám skvělým výsledkem. Aby těsto nebylo suché, je důležité teplotu pečení nejpozději po 10 prvních minutách snížit ze 180 °C na nějakých 150–160 °C. Buchty pečte buď uprostřed nebo ve spodní polovině trouby, nikdy nahoře, protože by během pár minut zhnědly, ale uvnitř by nebyly upečené, to zvlášť platí o pečení buchtiček navrstvených na sobě v muffinové mističce. Pomašlování máslem neodbývejte, chce to s ním nešetřit. A než zamíří buchty do trouby, ještě je v teple nechte zas trochu nakynout, klidně 15 minut. A nezapomeňte si nahřát misky, jak upozorňuju ve videu, těstu pomůžete dokonale nakynout, proto je fajn si pak nahřát lehce i mouku, mít vlažné mléko s máslem a nahřívat misku s kváskem. Těsto je vhodné i k plnění – teď na podzim doporučuju směs podušených jablek se skořicí a cukrem, takové buchty á la štrúdl, chutná to bezvadně.

 

Mléko s máslem lehce nahřejte, aby bylo vlažné. Mouky spolu prosejte. Přidejte kvásek a žloutek a pár minut propracovávejte. Pak jen lehce pomoučit, přikrýt utěrkou a zas zpátky do tepla asi na hodinu. 

Borůvkový žahour

  • 300 g lesních borůvek
  • 1 dcl vody
  • 1 vrchovatá lžíce cukru krupice (podle chuti)
Vše svařte dohromady, za 10 minut je hotovo. Chcete-li dovést věc k dokonalosti, můžete omáčku propasírovat. 

Vanilková omáčka

  • 1 žloutek
  • lžíce moučkového cukru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr, vanilkové aroma nebo vanilkový lusk


Volte vždy smetanu ke šlehání, která má přes 30 % tuku. Omáčka nikdy nemá dosáhnout bodu varu. Pokud nechcete používat vanilkový cukr a raději si dopřát přímo vanilkový lusk, budete ho na tohle množství omáčky potřebovat tak polovinu. Kus stojí tak 50–60 Kč. Lusk se podélně nařízne, vydlabou se z něho semínka, která dáte do smetany do rendlíku, k tomu přihodíte i ten lusk a 5 minut ohříváte, pak scedíte a pokračujete v receptu dál. Horkou omáčku pomalinku po tenkém pramínku přilévejte do misky se směsí žloutku a moučkového cukru. Vejce by nemělo být právě vyndané z ledničky, ale o pokojové teplotě. Omáčku tvořenou už všemi ingrediencemi znovu ohřejte, ale nevařte. Přihazuju na to jedno hodně oldschool video :) 

KOKO