Bramboračka24 / 01 / 2013
Ingredience na 5 porcí
- 3 velké brambory
- 1,7 l vody
- velká hrst sušených hub
- 10 dkg mražených hub nebo
15 dkg čerstvé hlívy či hnědých žampionů - 30g másla
- sůl, pepř
- kmín drcený i celý
- majoránka sušená, popř. i čerstvá
- čerstvá petrželka (není podmínkou)
- 1 malá mrkev
- 1 minipetržel
- 1/8 bulvy celeru
- 1 malá žlutá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1-2 hrsti krup
- lžíce hladké mouky
Jedna z mých nejoblíbenějších hustých polévek. Největší kouzlo má druhý den proleželá, vařicí a konzumovaná za hustého sněžení nebo podzimních plískanic.
Hodinku před začátkem vaření si sušené houby spolu s kroupami už dejte louhovat – stačí je v míse zalít vařicí vodou z rychlovarné konvice a nechat být. Voda se mezi tím provoní, obarví a zchladne. Pak si připravte a oloupejte také všechnu zeleninu a brambory. Kořenovku nakrájet na malé kostičky, 2,5 bramboru na větší kostky, cibulku nadrobno a zbývající 1/2 bramboru nastrouhat – najemno, aby se rozvařil a zahustil polévku. Díky tomu zaprášíme tak malým množstvím hladké mouky.
V hrnci orestujte nejdřív mrkev, petržel a celer pěkně dozlatova (trvá asi 5 min) na másle. Odložte stranou. Na dalším másle teď dozlatavohněda také cibulku. Pak zaprášíme moukou, stále mícháme a po minutě přidáme 2 naběračky naší speciální hnědé vody. Směs v tom rozmícháme pěkně na kašičku bez hrudek. Přidáme trochu soli, pepře a dost drceného kmínu. Zamísíme. A vlijeme zbytek vody včetně hub a krup. Vmícháme také nastrouhaný brambor. Necháme provařovat asi 10 minut.
Během toho na másle orestujeme buď mražené (nechte je asi hodinku předem rozmrznout) nebo čerstvé houby na másle se solí a celým kmínem. Přidejte do polévky. Hned přisypte i kostky brambor a vaříme cca 20 min. Pak už začněte ochutnávat. Polévka bude i tak potřebovat dost dosolit. Přišel čas i na zeleninu. Chce to ještě 15 minut varu. Nyní je také ideální čas případně při velké hustotě přidat horkou vodu, aby se stačila polévka spojit a provařit. Ke konci ještě dodáme drcené stroužky česneku a sušenou majoránku. Dochutíme, někdy není na škodu pár kapek octa.
Takhle buď necháme ještě proležet a odpočinout a nebo rovnou pokrájíme i čerstvé bylinky a servírujeme.