Bezové květy10 / 06 / 2013
Tentokrát se zaměříme na zdroj, o který se nemusíte starat, nemusíte ho piplat na zahradě … prostě jen stačí počkat, až začne v přírodě kvést, a pak si natrhat, kam až dosáhnete (protože přirozeně ty nejlepší květy jsou tam úplně nahoře).
Sirup z květů černého bezu
Ingredience na cca 1 litr sirupu
- 1 l vody
- 750–1000 g cukru krupice
- 7–10 květů černého bezu
- 15 g kyseliny citronové
- 1 malý nebo 1/2 velkého citronu
Sice budete mít zalepenou pracovní desku – nějakému tomu lepkavému ukápnutí se vskutku nikdo nevyhne, ale domácí voňavá bezinková šťáva je prostě úžasná. Obecně to nikdy nepřeháním s cukrem, takže pokud jste na tom podobně, postačí vám dolní mez 750 g. Naopak chutí bezu nešetřím, proto potřebujeme 7 obřích květů (a nebo 10 mrňousů). Voda se převaří při spojování s cukrem, takže můžete použít kohoutkovou. Kyselina citronová je nezbytná pro dlouhodobější uchování. A co říct o citronu … idea je taková, že když ho potápíme i s kůrou, měl by být bez chemického ošetření, ale doba je zlá a nedá se věřit ničemu. Někteří to překousnou, jiní holt kůru odříznou.
Postupujte podle videa. Nechte ve vodě rozpustit cukr a chvilku na mírném ohni vařte. Po lehkém zchladnutí přidejte citron, květy i kyselinu citronovou a na teplém místě nechte odpočívat minimálně do druhého dne. Po vylouhování svůj produkt ochutnejte; je-li dost sladký, nebojte se kolečka citronu do tekutiny vymačkat. Přeceďte přes plátýnko, aby vám výsledky nehyzdil proplouvající bordýlek.
Chystáte-li se na okamžitou spotřebu, stačí přelít do sklenice od alkoholu a dát do lednice. Pro dlouhodobější uchování je lepší, když vysterilizujete sklenici a do ještě horké nalijete znovuohřátou šťávu, uzavřete, necháte pomalu vychladnout a pak uložíte do chladu. Má-li sirup vydržet i půl roku nebo rok, chce to stejný postup plus zavařit při 80 °C po dobu asi 20–30 minut.
Smažené bezové květy … s krevetami
Tohle spojení mě napadlo ve vaně, ostatně jako celé Menu domů :-D Člověku z té vody vyhládne, a v tu chvíli mozek vymyslí spousty kombinací jídel, která by si zrovna klidně dal. Té kombinace se nebojte – sekt, vůně květů, křupavost a krevety jdou k sobě moc dobře a navíc citron nebo citronová majonéza dodají věci novou tvář.
Co se týče krevet, ve videu vidíte šedivou (nepředvařenou) a červenou (předvařenou). Pokud se vám podaří sehnat ty čerstvé nepředvařené, je to lepší varianta, protože takové, krátkým smažením připravené krevety úžasně křupou a voní. V oleji jim stačí opravdu tak půl až tři čtvrtě minutky po každé straně, stejně tak dlouho, možná o trochu déle (podle velikosti), budete dělat i květ. Ano, olej musí být rozpálený, ale jestli nevlastníte fritézu a budete improvizovat za pomocí vrstvy oleje v pánvi, není nutno ho rozžhavit úplně doruda, jinak krevety budou prskat a velmi rychle hnědnout a stejně tak okraje květů, takže ano, pořádně nažhavený, nicméně nerozpékat ho tam 5 minut předem.
Ingredience na 4 předkrmové porce
- 4 velké bezové květy
- 12 krevet
- 1 opravdu malé vejce
- 2 dcl sektu nebo bílého vína
- hladká mouka podle potřeby na těstíčko hustoty palačinkového
- špetka soli
- majonéza
- citron
- případně čerstvě mletý pepř
Tenhle recept se za dávných dob dělal s mlékem, nikoli s vínem nebo sektem, ale protože navrhuji kombinaci s krevetami, sekt můžu doporučit nejvíc – odlehčí těstíčko místo špetky kypřicího prášku a zbytek si přeci můžete vypít k hotovému pokrmu :) Zkoušela jsem i variantu bez vajíčka – opravdu jen sekt a mouka s trochou soli a pepře – a funguje to také, ale krevety a květy se neobalí tak silnou vrstvou těsta. Pro někoho je to však dobrá zpráva. Umíchané těsto nechte chvilku stát, aby se mouka spojila s tekutinou (proto je lepší to s ní hned z počátku nepřehánět). Do něj můžete přidat i své oblíbené koření a dodat mu tak exotický nebo netradiční nádech, experimentům se meze nekladou. Pak jen rozpálit olej, květy ponořit, lehce oklepat a vložit do pánve, hned dodat i v těstíčku ponořené krevety a hlídat barvu. Je-li na květech těsta hodně a kraje se pečou výrazně rychleji než střed, je možno zelené stonky odstřihnout a smažit i z druhé strany. Pak už to bude vypadat jako opravdový řízek. V tu chvíli už mějte nachystanou majonézu a citron, ať už zvlášť a nebo smíchané dohromady (majo a šťávu z citronu), ať můžete servírovat a konzumovat ještě horké a křupavé. Trochy nadbytečného tuku se dá zbavit chvilkovým položením na ubrousek po osmažení, klasa.
KOKO