Jarní kuřecí prsíčko29 / 04 / 2014
Konečně se rozjela v restauracích jarní meníčka plná sezónních surovin. Chřest a medvědí česnek jasně vedou nad vším ostatním. Já jsem zavítala na ochutnávku do pražské restaurace School, příslib v podobě fotek mnou vybraných pokrmů vypadal lákavě (to jsou ty fotografie nahoře). Realita bývá horší, a ani ve schoolovském případě tomu nebylo jinak (moje fotky níž). Nejde ani tak o vizáž, ta byla dodržena vlastně uspokojivě, ale spíše o chuťové vlastnosti pokrmů. Než mi stačili polévku přinést, krutony už byly rozmočené, uvítala bych je vedle. U kuřete se v kuchyni nikdo neobtěžoval oloupat bílý chřest, takže jsem si z něho odlupovala sama dřevnatou a špinavou slupku. Tuřínové hranolky se dosti liší nejen vizuálně, ale i technologicky – ty na fotce jsou viditelně smažené (a bůh ví jestli opravdu z tuřínu), a realita byla pečená, místy spálená, málo nebo vůbec předvařená, proto tvrdá. A jehněčí neočištěné od chrupavčitých částí a bohužel velmi tuhé, pravděpodobně mražené. A dát omáčník vedle talíře má také svůj smysl – nekoupete si omáčku a maso v mědi.
Ale nyní k domácímu zpracování, které je v dané situaci skoro jedinou možností, jak pokrm ochutnat, protože se jedná o menu restaurace pro duben 2014. Možná i z toho důvodu budete nuceni postupem jara vyměnit medvědí česnek za něco jiného – jakmile začne kvést, nesmí se totiž trhat, a navíc stejně během květu ztrácí na síle. Jde ale o chráněnou rostlinu, takže se to s ním musí myslet vážně. Jako alternativu bych navrhovala kombinaci voňavé bazalky a říznější rukoly. Plus klidně do mixéru i jeden stroužek klasického česneku. Ostatní ingredience nechte, jak jsou.
Pokrm je dobré si správně časově naplánovat, s tím vám hned pomůžu, tady jsou nejdříve potřebné ingredience.
Ingredience na 2 porce masa s chřestem:
- 2 ks kuřecího prsa s kůží (ideálně Supreme)
- olej
- máslo
- sůl
- pepř
- 250 g neočištěného bílého chřestu
omáčka z medvědího česneku
- 40 g medvědího česneku
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje extra virgin
- 100 g 12% kysané smetany
petrželové pyré
- 4 ks větší petržele
- cca 2,5 dcl vody
- 200 g 12% smetany
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
Postupujte podle videa a doporučuju tento sled událostí:
- očistěte petržele, nakrájejte na kousky, orestujte na másle, osolte, opepřete, zalijte vodou a polovinou smetany, přiveďte pod pokličkou k varu, nechte pod ní probublávat minimálně 15 minut
- předehřejte troubu na 150 °C
- během toho si připravte omáčku z medvědího česneku, prostě vše rozmixujte, ochutnejte, dochuťte a dejte do lednice
- vyndejte kuře z lednice, osušte ho, osolte a opepřete, nechte přijímat pokojovou teplotu
- očistěte chřest (odstraňte dřevnaté konce) a oloupejte ho (bílý skoro celý, těsně u hlavičky můžete už slupku nechat, pokud není špinavá)
- odklopte pokličku z petrželového pyré a nechte už jen odpařit a vyvařit skoro všechnu tekutinu
- připravte si chřest na pařáček a spusťte parní hrnec, multicooker na parní mode a nebo dejte vařit trochu vody s napařovátkem do klasického hrnce na plotnu, ať jen za chvíli můžete chřest umístit do páry
- opečte kuře na směsi oleje a másla na pánvi na střední výkon plotýnky 3–4 minuty po každé straně
- vložte kuře do předehřáté trouby a nechte ho tam cca 7–10 minut podle jeho velikosti
- za chvíli dejte chřest do páry, bude mu tam stačit 6–7 minut podle průměru stonků
- rozmixujte nebo propasírujte petrželové pyré a přidejte další smetanu podle požadované konzistence, dochuťte
- maso vyjměte z trouby a nechte chvilku odpočinout
- servírujte