Velikonoční zajíček15 / 04 / 2014
Ingredience na těsto
- 125 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 30 g cukru krupice
- cca 10 g vanilkového cukru
- 75 ml mléka
- 15 g másla
- kůra ze 1/4 citronu
- 8 g čerstvého droždí
- případně mandle a rozinky
- moučkový cukr na posypání
+ mašli, aby ho našli
Tohle velikonoční pečení mi dalo trochu zabrat – trefit se, aby těsto vyběhlo do formy tak, aby byl zajda komplet, ale aby z formy nevyběhlo a nenadzvedávalo ji, mě stálo pár pokusů. Obě poloviny mého zajíčko-tvořítka mají dohromady objem 450 ml. Na to vychází následující rozpočet surovin. Procentuálně si tedy vypočítejte podle vlastní formy a jejího objemu žádoucí recepis – přidávejte ve správném poměru droždí, mouku a mléko + samozřejmě pak i cukr. Co se žloutků týče, dva už jsou třeba na cca 250 g mouky, na 500 g mouky vychází pak 4 žloutky.
Kvásek už vyrábějte z navážených surovin na těsto. Na manipulaci s těstem (při přendavání do čisté mísy na kynutí a pak po kynutí do formy) používejte už spíš hladkou mouku. Snažte se, abyste ji potřebovali co nejméně, leč se těsto bude mít tendenci lepit – čím víc mouky celkově pojme, tím bude tužší výsledek. A formu vymazejte máslem, nevysypávejte.
Stačí postupovat podle videa a nechat těsto pěkně vykynout minimálně 45 minut v teplých oblastech. Upečeného zajdu nechávám stydnout pod utěrkou, zdá se mi, že je pak přeci jen o něco vláčnější.
Tak veselé Velikonoce!