Co se zelenými rajčaty?30 / 10 / 2013
Ze zelených rajčat není třeba dělat úplné strašáky. Ano, obsahují solanin, ale jeho množství se snižuje kvašením a tepelnou úpravou. Obecně se však doporučuje nekonzumovat denně víc než 100 g zelených rajčat a dětem se nedoporučují vůbec. Sichr je sichr.
Zelená rajčata se můžete také pokusit nechat ještě dozrát. Chce to ale vytřídit všechny natlučené, namrzlé nebo nahnilé plody. V jedné vrstvě je rozmístěte na podložku někde blízko okna. Někdy se k nim přidává pár už zralých plodů… A počkáte. Za to nic nedáte. Při nejlepším budete mít rajčata ze zahrady ještě o Vánocích.
Recept na nakládaná zelená rajčata jsem objevila v jedné knize o konzervování, kde se nebojí ani odvážnějších experimentů. A že těch zbylých zelených plodů, které letos už dozrát nemají šanci, na zahradě každému zbylo… Recept prý pochází z východní Evropy, ale je stejně populární i v Severní Americe, kde nechybí v žádném pořádném lahůdkářství.
Nakládaná zelená rajčata
- 1 kg zelených rajčat
- několik větviček kopru
- 2–3 bobkové listy
- 2–3 čerstvé nebo sušené červené chilli papričky
- 1,5 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžíce celého černého pepře
- 4–5 hřebíčků
- 1 litr ovocného octa
- 125 ml vody
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce soli
Párátkem jemně každé rajče propíchneme na několika místech. Spolu s bylinkami a kořením naskládáme do vysterilizované sklenice. Ocet, vodu, med (nebo cukr) a sůl dáme do hrnce a prudce vaříme 5 minut. Odstavíme a necháme trochu zchladnout. Ještě teplé vlijeme do sklenice. Není-li tekutiny dost, aby byla rajčata ponořená, dolijeme studeným octem. Ideálně ještě rajčata zatížíme, uzavřeme sklenici a je hotovo. Rajčata můžeme jíst už za 1 měsíc, ale po 2–3 měsících jsou lepší. Trvanlivost: 1 rok. Potřebujeme asi 1,5l sklenice, vysterilizované, s kyselinovzdorným víčkem. Podáváme k masům, sýrům nebo nápojům.
Smažená zelená rajčata
Podle tohohle receptu se jmenuje i jeden americký film, až tak je za velkou louží oblíbený. I proto mnohem víc důvěřuju receptům v angličtině, i když v českém jazyce byste jich pár (poněkud pochybných a mezi sebou se velmi lišících) také vygooglili. Já hledala za vás a našla i několikero videí, kde se na smažení můžete mrknout. Takže třeba tady. Nebo také tady. Na obalování se často používají vejce, hladká mouka, kukuřičná, ale i strouhanka, mléko, sůl a pepř. Smažíme v rostlinném oleji dozlatova. Obyč strouhanka se dá nahradit Panko (japonská) strouhankou. A mléko podmáslím. Někdy těsto dochucujeme ještě sušeným česnekem a paprikou. Stačí hodit do vyhledávače Fried Green Tomatoes Recipe.