Sezóna: Borůvky29 / 07 / 2013
Ingredience na těsto na koláč cca 25 x 20 cm
- 120 g polohrubé mouky
- 100 g husté kysané smetany
- 7 g kypřicího prášku do pečiva
- 1 žloutek z malého vajíčka
- 50 g Hery
- špetka soli
- 4 lžíce moučkového cukru
k tomu
- 30–40 g polohrubé mouky na vysypání a podsypávání těsta
- 300–350 ml borůvek
- lžíce moučkového cukru na posypání borůvek
Věřím, že ne každý s oblibou chodí do lesa na borůvky – práce je to poněkud piplavá a úsměvy a jazyky po konzumaci poněkud tmavé, ale pokud právě nejste po proceduře bělení zubů, musíte prubnout tenhle jednoduchý koláč. A kdo chce mít borůvky schované i na zimní lívance s kysanou smetanou, uchová si je na to podle jednoduchého postupu ve skleničkách.
Vymažte nepřilnavý pekáč Herou a pořádně vysypejte polohrubou moukou.
Smíchejte žloutek, Heru a kysanou smetanu, roztírejte v míse a snažte se ingredience spojit v jednu hmotu, Heru nechte před tím ještě chvilku povolit. Odvažte 120 g mouky, přidejte do ní kypřicí prášek a také cukr, smíchejte a po třetinách vsypávejte a promíchávejte s tekutou směsí. Těsto se bude lepit na stěny, ale toho se nebojte.
Pořádně posypejte pracovní plochu další moukou a z mísy na ni vyškrabejte těsto. Posypejte ho i shora. A teď velmi jemně propracujte, nechce to zabořovat prsty příliš hluboko, prostě jen něžně. Z bochánku opatrně poplácáváním vytvořte placku a položte doprostřed pekáče. Od středu směrem ke stranám se ho snažte hrnout do všech směrů. Začne-li se lepit k rukám, opět ho posypejte. Celkem vám na tuhle srandu určitě bude stačit kolem 30 g polohrubé mouky. Kraje o šířce cca půl centimetru lehce pozdvihněte prsty jako na videu. Ty mají být vysoké max. 1 cm. Plocha, kam budete sypat borůvky, tak 5–7 mm. Teď už stačí jen rovnoměrně rozmístit borůvky. Máte-li pěkně pevné, čerstvé, šťavnaté, postačí 300 ml. 350 radím u těch, které jsou už napůl rozmačkané, téměř přezrálé a vysáté vedrem. A na ně trochu moučkového cukru.
Šup s tím do trouby předehřáté na 190 °C. Po 15 minutách můžete zmírnit a dopékat pomaleji. Kýžený není příliš hnědý kraj, jako mají klasické koláče, protože tenké a lehké těsto by se vysušovalo příliš. Musí být vláčné, takže vše je hotovo, když jsou kraje jen krásně zlatavé. U mě to trvá asi 20 minut max.