Sezóna: Jahody25 / 06 / 2013
Bábovičky s jahodami
Skvělý recept na bábovkové těsto od mojí tety jsem využila i v jiné variantě. Sice ve videu připravuju miniaturní vydání, ale pokud ingredience na těsto zčtvernásobíte, můžete rovnou péct skvělou kokosovou bábovku. Nebo ho vlít do plochého pekáče, horizontálně rozříznout a naplnit stejně jako já bábovičky – následně podávat jako řezy.
- 1 vejce
- 30 g hladké mouky
- 30 g polohrubé mouky
- 1/4 prášku do pečiva (3 g)
- 25 ml vlažné vody
- 25 ml oleje
- 40 g cukru krupice
- 7 g kokosu
Krémová jahodová zmrzlina
Ingredience na cca 8–10 kopečků
- 270 g jahod
- 200 g kondenzovaného mléka
- 2 vrchovaté lžíce mascarpone
Lehká jahodová zmrzlina s kokosovým mlékem
Ingredience na cca 6 kopečků
- 220 g jahod
- 150 ml kokosového mléka
- 2 vrchovaté lžíce mascarpone
- 50 g moučkového cukru
Jednodušší to být už nemůže – všechno smíchat, promixovat a zamrazit s občasným promíchem.
-
Jahodový džem
Ano, můžete použít i gelfix a želírování jde pak skoro samo, ale tohle je alespoň pro mě přirozenější a původní způsob zpracování džemu.
Ingredience na 3,25 kg džemu
- 2 kg jahod
- 2 kg cukru
- šťáva ze 3 citronů
- Otrhejte z jahod stopky a dejte je do velké, chemicky nereaktivní mísy (z nerez oceli, porcelánu nebo skla). Zasypte je cukrem a zalijte citronovou šťávou. Nechte je přes noc v ledničce.
- Dejte do ledničky vychladit talířek. Přesypte obsah mísy do hrnce se silným dnem a jemně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a 5 minut prudce vařte.
- Vypněte plotýnku a zkuste bod tuhnutí. Pokud džem netuhne, povařte ještě 2 minuty a zkuste znovu.
- Jakmile bylo dosaženo bodu tuhnutí, nechte džem 5 minut stydnout a pak odstraňte případnou pěnu.
- Po dalších 10 minutách džemem naplníme vysterilizované sklenice. Uzavřeme a 5 minut necháme stát obrácené na víčku. Pak už je vrátíme do normální polohy, necháme zchladnout a uskladníme. A nezapomeňte na popisek, ať si na podzim nemyslíte, že jsou to brusinky ke svíčkové.
Zkouška bodu tuhnutí
Nechte prázdný talířek 15 minut v ledničce. Na vychlazený talířek pak nalijte lžíci horké směsi a vraťte ho na 5 minut zpátky do lednice (během toho už směs v hrnci nevařte, odstavte ji, případně se na plotýnku pak ještě vrátí). Ukazováčkem pak lehce přitlačte na povrch směsi – když se svraští (zvrásní), je to hotové. Pokud ne, pokračujte ve vaření a vždy po několika minutách zkoušejte bod tuhnutí znovu.
Sterilizace sklenic
Způsobů je víc, ale trouba mi připadá jako nejmenší námaha a čistá práce. Předehřejte ji na 140 °C, rozložte na mřížku sklenice a víčka tak, aby se navzájem nedotýkaly. Zavřete dvířka a nechte při dané teplotě 20 minut uvnitř. Použijete-li k plnění sklenic trychtýř, je nutné ho sterilizovat taky. Je-li plastový, stačí ho ponořit na několik minut do vařící vody. Snad je o něco kvalitnější než plastové lžičky z Pelíšků…
Zkuste taky jahodové knedlíky, celý recept najdete tady.