Měšec z listového těsta01 / 04 / 2013
Ingredience na 4 předkrmové porce
- 1 plát kupovaného listového těsta
- 2 ks hlívy královské
- 6-8 dkg voňavé uzené slaniny
- čerstvé bylinky (já dala petrželku, pažitku a rozmarýn)
- 2 vejce
- 50 ml strouhanky
- 20 dkg vykostěného kuřecího stehna
- kmín
- sůl, pepř
Úžasný recept, kterým uděláte velkou radost coby teplým předkrmem. Ideální je ho konzumovat ihned vlažný po upečení, pak těsto začne tuhnout.
Nejprve připravíme nádivku. Pokud nemáte rádi kuřecí kůži, kupte si rovnou stehenní řízek. Jestliže si na ní ale pochutnáte, doporučuju vykostit dvě malá kuřecí stehna a bude to akorát. Pošírování znamená ponořit něco do vody, vývaru nebo mléka o cca 80 °C, tedy, tekutina se jen vlní, ale nevaří. Já jsem při tomto receptu táhla vývar ze skeletu kuřete ještě vedle na polévku, takže jsem ho ponořila do něho asi na 10 minut ( i když mi maličko probublával, na šťavnatosti kuřecího to nic nemění). Kuřátko se bude následně ještě péct v těstě, takže není třeba ho příliš vysušovat. Vyjmeme, necháme chladnout, nakrájíme na kousky jako do polévky.
Nohy hlívy (můžete ale použít samozřejmě i lesní houby, pokud je sezóna a nebo žampiony, ideálně hnědé) pokrájíme na malé kostičky, slaninu stejně tak. Osmahneme na troše másla s kmínem a pepřem dozlatova. Přemístíme do misky. Přidáme kuře a nasekané bylinky. Necháme chladnout.
2 vejce rozkvrdláme v hrníčku. 3/4 množství přelijeme do misky k ostatním ingrediencím na nádivku, 1/4 nechte v hrníčku na pomazání měšců. V misce vše zamíchejte a podle potřeby přisypte strouhanku, bude objemově třeba cca velký panák, aby byla směs kompaktní, tužší. Osolte ji.
Těsto rozdělte na 4 díly, podle tvarů formiček ho ještě vyválejte, aby se zvětšilo. Stačí ho i opatrně vytahat. Moje formička měla průměr 10 cm. Vymažte ji, na dno vystříhněte pečící papír. Těsto rozmístěte všude ve formě, kraje nechte přes. Naplňte asi 1,5 – 2 cm vrstvou nádivky, jak to vyjde, a těsto po stranách soustřeďte do středu, aby vznikl měšec.
Na pánvi, kde jsme restovali houby a slaninu, restneme asi 1 minutu z obou stran i plátky kloboučku hlívy o výšce několik milimetrů. Pak je rozložíme a lehce přimáčkneme na měšce. Vše pokryjeme mašlovačkou vejcem a dáme péct do trouby na 180°C dozlatova. Zabere to cca 20 minut. Po vyjmutí necháme chvilku odpočinout, případně pak nožem lehce uvolníme po krajích, vyklopíme a můžeme podávat.
Stejně lze postupovat i s mletým masem místo pošírovaného kuřete. Mleté restujte spolu s houbami a slaninou do nádivky na pánvi a jinak postupujte stejně.