Polévka z Jeruzalémského artyčoku s bylinkovou pěnou25 / 02 / 2013
Ingredience na polévku
- Jeruzalémský artyčok – 0,5 kg
- Máslo – 50 g
- Mléko – 0,5 L
- Smetana – 0,1 L
- Zeleninový vývar – 0,2 L
- Sůl – 5 g
- Pepř bílý mletý – 1 g
- Petržel – 200 g
- Lanýžový olej – dle chuti
Recept takto poskytla restaurace Costa Praga pro Vegetfest 2013.
Artyčoky oloupeme, orestujeme lehce na másle. Přidáme mléko a smetanu, poté mírně vaříme do poloměkka. Důkladně rozmixujeme. Ochutíme solí, bílým pepřem a ještě jednou provaříme.
Bylinková pěna:
Petržel zblanšírujeme, zchladíme a rozmixujeme s osoleným mlékem. Vzniklou kaši přecedíme přes jemný cedník. Dle chutí dosolíme a za stálého mixování zahříváme na 70°C a vzniklou pěnou zdobíme.
Při podávání polévku zastříkneme bylinkovou pěnou a zakápneme lanýžovým olejem.