Orecchiette se seitanem a chřestem03 / 01 / 2013
Ingredience na 3 porce
- balení Seitanu Speciál (cca 15-20 dkg)
- 150g těstovin Orecchiette
- 1/2 skleničky nakládaného zeleného chřestu nebo 6-8ks čerstvého
- 2 stroužky česneku
- řapík celeru
- tymián
- sůl, pepř
- máslo
- 3 šalotky
- hráškové klíčky na dekor
- 3 filety ančoviček pro nevegetariány navíc
I já jsem měla období (dnes nechápu, jak jsem to ty dva roky dokázala), kdy jsem nejedla maso. Vegetarián v dnešní době není odkázán jen na sojové maso a tofu. U obojího je nutná velká péče, aby vzniklo opravdu dobré jídlo. Objevila jsem pak v obchodech se zdravou výživou pozoruhodnou věc zvanou Seitan Speciál. Momentálně sice prožívám období rare steaků, ale přesto na seitan dostanu jednou za měsíc vyloženě chuť. Je měkký jako dlouho dušené hovězí. Připomíná ho nejen tím, ale i barvou. Chutná trochu jako houba. S houbami ho často také připravuju. Nepotřebuje nijak vařit, prostě ho jen hodíte na máslo na pánev a pár minut orestujete. Funguje jako skvělá náhražka vepřového na houbách s rýží. Tentokrát jsem seitan ale použila do těstovin.
Přesněji řečeno, je to druh Orecchiette. Skvělé italské jsem objevila tady. Ze stejného obchodu je i zelený nakládaný chřest. Ten na jaře samozřejmě můžete nahradit čerstvým, kdy má sezonu.Teď ale k ingrediencím a postupu.
Celá úprava trvá 20 minut. Dejte nejdřív vařit těstoviny. Nechala jsem je 15 minut vařit v osolené vodě a mezi tím: nakrájela nadrobno šalotky, celer a česnek, překrájela každý kus seitanu na asi 4 díly, překrájela na centimetrové válečky chřest, obrala z tymiánu lístky a popřípadě rozsekala na malé kousíčky ančovičky. Když máte takhle připraveno, na pánvi rozehřejte máslo a orestujte dozlatova šalotky s celerem, pak přidejte česnek, tymián, seitan a případně ančovičky. Restujte 3 minuty. Podlijte jednou až dvěma naběračkami vody z vařících se těstovin a nechte probublávat. Orecchiette uvařte al dente. Slijte a hned přidejte do pánve. Osolte, opepřete, přidejte chřest. Promíchejte. Přikryjte ještě na 2 minuty pokličkou a nechte spojit a provařit. Podáváme zdobené hráškovými klíčky nebo třeba lístky bazalky.