Baby kuřátko a plněné lumaconi10 / 12 / 2012
Ingredience na 2 porce
- 1 baby kuřátko
- 1dcl světlého piva 10°
- čerstvý tymián
- 2 malé červené cibulky
- 1/2 limetky
- lžíce medu
- 2 lžíce oleje + na vymazání
- sůl, pepř
- mletý koriandr
- sušené oregano
- 6 – 8 ks lumaconi
- 1/2 malé slovenské zelené papriky
- 3 malá voňavá rajčátka
- 1 stroužek česneku
- 4 dkg parmazánu
- 3 stonky bazalky
- trochu chilli papričky
Okolo těchto obřích těstovin jsem chodila dlouho. Vždycky na ně pokukovala a jednou je chtěla zkusit. Nakonec jsem na ně narazila v Gourmet shopu ( kamenné prodejny mají na Praze 2 – Vyšehradská 6 a na Praze 6 – Charlese de Gaulla 3) a řekla si, že do nich půjdu. Skvěle by fungovaly i na vegetariánské jídlo, zapečené jako v tomto receptu nebo např. s houbovo-smetanovou nebo špenátovo-ricottovou náplní.
Tyto těstoviny je nutno nejdřív pořádně uvařit. Návod radí 11-14 minut, já je nechávám dokonce 17. Na stupeň al dente, který nám radí na obalu, většina našinců není jednoduše stavěna. Jedna z deseti může během delšího vaření trochu naprasknout, ale i tak jí můžete s trochou opatrnosti naplnit. Hned po vhození do vody je promíchejte a sem tam i během varu, aby se nepřichytávaly ke dnu hrnce. Náplň musí být vždy dost šťavnatá, aby se v troubě pasta nevysušila, ale spíš do sebe ještě nasála vláhu. I proto je trochu v zapékací míse podlévám. Není třeba souvislé vrstvy, ale není špatné, když i v horku má těstovina z čeho brát.
Ze všeho nejdřív dáme péct baby kuřátko. Tohle mají v Makru, Instersparu i ve velkém Albertovi, viděla jsem ho i v prodejnách s lahůdkami jako např. u Sváčka na Andělu. Nůžkami na drůbež ho stačí podélně rozpůlit, omýt, osušit a vložit do vymazané mísy s možností přiklopení a vložení do trouby. Z obou stran důkladně kuřátko pomažeme marinádou připravenou z oleje, limetky, koriandru, soli, pepře, oregana a medu. Přidáme větvičky tymiánu, klínky jedné červené cibule, a podlijeme pivem. Používám na to Gambrinus. Nebojte se toho, že by ve výsledku bylo pivo nepříjemně cítit, promění se ve voňavou šťávu vonící po kuřeti a marinádě. Pokud byste se toho báli, je možno místo toho použít bílé suché víno, ale ne kyselé, jinak by omáčka pak nebyla sama o sobě dobrá, museli byste ještě dochucovat. Takto připravené přiklopíme a dáme do trouby. Nejdřív na maximální teplotu, aby se vše rychle zahřálo, ale hned jak uvidíte, že sos začal vařit, snižte teplotu na 170°C a pečte od té doby hodinu. Maso bude tak opravdu odpadat samo od kostí.
A během toho se můžeme věnovat přípravě těstovin. Nejdřív náplň – orestujeme jednu červenou cibulku nadrobno pěkně dozlatova. Pak přidáme malé kousky zelené tenkostěnné papriky, restujeme, až se rozvoní. Na poslední minutu pak i tenké plátky česneku. Přemístíme do misky. K tomu přidáme malé kostičky rajčat (bez semínek a dužiny uprostřed). Nasekáme nebo natrháme všechnu bazalku a přidáme ke směsi, stejně tak i polovinu nastrouhaného parmazánu (druhá je na posypání naplněných těstovin v zapékací misce), drobné kousky chilli papričky a samozřejmě sůl a pepř. Promícháme. Během toho už si dáme vařit vodu na těstoviny. Mě bohatě stačili tři šneci, ale pro pány spíše říkám 4ks na osobu, to nechám na vás. Navaří se jen trochu. Necháme pořádně vařit v osolené vodě doměkka, přímo tento druh vyžaduje 17 minut. Není dobré je nechat vařit jen al dente, protože v troubě mají tendenci tvrdnout a pak už by nebyly ani na skus.
Uvařené těstoviny plníme hned jak nás nepálí na prstech a můžeme je držet. Používám na to velmi malou lžičku. Náplň po okraj pořádně napěchujeme a umisťujeme jednu za druhou na pečící papír do zapékací misky, ideálně tak velké, aby se o sebe těstoviny opíraly a zůstaly nastavené plochou posypanou parmazánem vzhůru.
V této chvíli odstraníme poklici z kuřátka, polijeme ho sosem, v troubě posuneme, aby se nám tam vešly i lumaconi a obojí necháme zezlátnout pod grilem na 200°C asi tak 10 minut, to už se musí vizuálně hlídat. Těstoviny ideálně před tím, než dáte zapékat, podlijte několika lžícemi šťávy z kuřete. Klidně je jí i trochu polijte. Dostanou skvělý šmak a chutě se spojí. Zdobíme čerstvou bazalkou, recept funguje dobře i s čerstvou petrželkou.
KOKO