Grand Restaurant Festival20 / 11 / 2011
Grand Restaurant Festival
Účastnila jsem se tiskovky GRF v budově Czech Tourism v Praze na Vinohradech.
Co mi nechutnalo a kam si určitě zajít? 11. ledna se konala tiskovka už
třetího ročníku GRF.
Festivalu se účastní letos 63 restaurací a Pavel Maurer musel prý
odmítat a pečlivě mezi zájemci o účast mezi podniky vybírat. Jak jsem tam tak
obdržela knížečku Grand Restaurant Výbér a zalistovala na prvních stránkách,
zjistila jsem, že tenhle „jediný nezávislý průvodce nejlepšími a nejzajímavějšími
restauracemi v České republice“ sestavilo pro rok 2010 pouhopouhých 457 hodnotitelů. Pokud může hodnotit
opravdu každý, mít restauraci a pár dobrých známých, co mají dost dalších známých s volnou chvilkou
párkrát do roka, možná bych tušila, jak zařídit, aby se o mé restauraci taky psalo.
Vítěz za uplynulý rok je Terasa U Zlaté studně, šéfkuchařem je Pavel Sapík, syn
kuchaře vařícího v pořadu Česko na talíři. Je to velmi milý chlapík, přátelský a ochotný se
postavit před foťák. Brzy k němu zajdeme s kamerou na svíčkovou za 720 Kč.
Na ukázku si tu pro nás připravili „Carpaccio z červené řepy podávané s mousse z
uzeného úhoře a vařeným křepelčím vejcem“, což je jeden ze 3 chodů nabízených
právě na GRF.
Přítomno bylo ale více šéfkuchařů ze zúčastněných restaurací. Co mi vlastně vůbec nechutnalo, to byla „Ceviche mušle sv. Jakuba (čerstvé mušle sv. Jakuba s červenou a žlutou paprikou, čerstvé mango a zálivka z limetky, zázvoru a soji)“ z restaurace U Emy Destinnové. Kombinace sladkého manga, čerstvých masitých paprik a syrové mušle bohužel bez dostatku limetky v zálivce, takže bez nakyslejšího dochucení, mě donutila sklenku s obsahem zas odložit.
K nejjemněji namleté domácí husí paštice, kterou jsem kdy jedla, bych uvítala jednoduššeji konzumovatelný a nápaditěji využitý fík. Tím se tu prezentovala restaurace U Bílé krávy.
Pro sebe jsem si už v prosinci objednala 3-chodové menu v restauracích La Rotonde
a také v Kempinském. Report vás nemine.