Čtivo domů I.20 / 11 / 2011
Čtivo domů I.
Často se mě ptáte, odkud ty svoje recepty na ochutnané pokrmy, resp. na jejich obdoby, mám. Jelikož jsem toho v životě už hodně snědla i dost uvařila, hodně věcí se dá odvodit z toho, jak jídlo vypadá a chutná. Často pomůže také jídlení lístek, kde trendem poslední doby je rozhodně co nejdetailnější popis pokrmu. Ale někde si člověk sám neporadí a je nutno hledat. Samozřejmě, že projíždím i internet, ale na recepty se tu ne vždy dá spolehnout. Hlavně na ty v češtině :-D A než to louskat anglicky, raději sáhnu po tištěné kulinářské literatuře. Ostatně, projíždění kuchařek považuju za jednu ze skvělých relaxací. Chtěla jsem vám sem tedy dát pár tipů, kde se můžete inspirovat a seznam budu postupně doplňovat o nové kousky v knihovně. Je ale pár publikací, bez kterých bych byla ztracená.
První nabízím dnes.
Velká kuchařka od Viléma Vrabce
Ať už byl sám Vilém jakýkoli, musí se uznat, že tenhle pán vydával kuchařky v době, kdy rodiče některých z nás ještě nebyli ani na světě, a věděl už tehdy o vaření všechno, snad jen krom aktuálně populární molekulární kuchyně. Kuchařka stojí neuvěřitelných 249,- Kč a má 752 stran. Najdete tam recepty úplně na vše a to opravdu poctivé a dobře popsané. U každého vaření se vždycky koukám, co na to Vilém. Publikaci seženete v Levných knihách a nikomu se na ní doma nebude jen tak prášit. Viléma pořiďte mnohem raději než Rettigovku, kterou jsem nedávno dostala k narozeninám darem a čtivo je to až vtipné, nicméně pro dnešního kuchaře málo osvětlující, názorné a popisné, bez jakýchkoli gramáží a podrobných vysvětlování – člověk už musí mít zkrátka dost odvařeno. Takže pro praxi je málo použitelná. Vilém se nebojí ingrediencí, jako jsou ledvinky, mozky, morek, raci, šneci…ale nechci tu vybírat jen ty méně populární a pro někoho nechutná jídla. Jen tím naznačuju, že se dovíte jak uvařit prakticky cokoli a to pěkně podle tradice, bez žádných vymožeností,
kuchyňských robotů a speciálních zařízení.
Příště budu pokračovat další biblí kuchařů. A jaká kuchařka je modlou pro Vás?
Pište na koko@menudomu.cz
KOKO