La Casa20 / 11 / 2011

Když se řekne Praha – Žižkov, vybaví se vám spíš fotbalový zápas než možná adresa dobré restaurace. Proto pro mě bylo velkým překvapením, že se mi v téhle malé hospůdce s názvem La Casa tolik líbilo. Klidně bych zvládla takových překvapení zažívat v Praze více. Restaurace funguje od jara 2012, majitel současně i vaří a je vidět, že svým projektem žije. Uvnitř je příjemná, nenucená atmosféra, vybírat můžete z jídelního lístku ověnčeného rybími pokrmy, ale po domluvě se šéfkuchařem je možno si nechat připravit i něco přesně na míru pro vás. Při usedání ke stolu jsem ho viděla právě z venku přicházet se stříbrnými pytli z Makra charakteristickými pro čerstvé ryby
a podle toho taky vypadalo menu.


Carpaccio z chobotnice s pistáciovým pestem a parmazánem 190 Kč – tenounce nakrájené plátky k sobě nasoukaných vařených chapadel jsou jemné a svěží – doplnit výraznější chutí pesta si zaslouží, rukolu s cherry rajčátky uvítáte pro hořkost i křupavost. Citronáři využijí možnost okyselení, ke všemu je servírováno domácí měkké pečivo a možnost hojného připepření obřím mlýnkem. Snad ještě víc mi ale chutnalo Carpaccio z tuňáka s grilovanými artyčoky 210 Kč. Mou přízeň si předkrm získal pro skvěle zpracované naložené artyčoky pomazlené na chvilku na rozpáleném grilu. Jejich chuť byla naprosto brilantní, dala bych si je klidně samotné. Tuňák ale v dochucení nezaostával. S pepřem, salátkem a citronem platí to samé co u chobotnice.
Takže opět paráda.


Pro hlavní rybí chody tu platí pravidlo rozpáleného grilu na absolutní maximum, aby nebyly vařené a současně aby kůže křupala tak, jak to doma na pánvi nikdy neuděláte. Záleží, co vám chutná víc. Já ocenila grilovanou pražmu s pečenými brambory s mořskou solí a rozmarýnem 285 Kč. Málo kostí, velmi lehce dranžírovatelná ryba se skvělou mořskou chutí a navíc, to platí u všech tady,tak čerstvá, jak jen v našich končinách může být. Grilovaný mořský vlk s čerstvou grilovanou zeleninou 325 Kč byl ale zas šťavnatější a jelikož zelenina byla absolutně skvělá, vlastně klidně samostatně poživatelná jako vegeratiánský předkrm například, je to těžká volba. Obsahovala lilek, cuketu a papriky. Zkrátka tedy obojí supr. Dezerty tady dělají zásadně domácí a nabízí se to, co právě je. Tohle byl svěží dort s pudinkovým krémem a čerstvým rybízem – kombinace se skvěle hodí k letním dnům, oceňuji využití sezonního ovoce. Jindy to může být také sorbet a nebo třeba tiramisu.
Věřím, že všechno bude chutnat bezvadně.


V La Case mají i dobrá vína, k danému menu padl Pinot Grigio 390 Kč. Kolik stálo menu pro dva z výše uvedeného nemusíte nijak vypočítávat – veselé na tom bylo to, že jsem tohle složení byla testovat pro Slevomat, takže 2 předkrmy, 2 ryby s přílohami a 2 dezerty stály dohromady 499 Kč. Lahev Pinotu k tomu pak 250 Kč. V dané kvalitě za tuto cenu smekám pomyslný klobouk. Doufám, že si La Casa udrží momentální standard surovin.
Pak by si zasloužili mít každý den plně obsazeno.

KOKO