video

Krkovice na grilu20 / 11 / 2011

Ingredience na 1 porci

  • 150g vepřové krkovice
  • mořská šupinková sůl
  • zelené fazolky
  • plátek slaniny

na marinádu:

  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 0,5 dcl bílého vína
  • římský kmín
  • drcený pepř
  • česrtvý rozmarýn

na bramborovou tortillu:

  • 0,8 kg brambor
  • 5 vajec
  • 1 velká bílá cibule
  • sůl, pepř, kmín
  • olej

na salát:

  • zelené listy
  • rajče
  • paprika
  • okurka
  • balzamico ocet či glazé

na omáčku aioli:

  • 1 žloutek
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml olivového oleje
  • lžička citronové šťávy
  • sůl

Možná, že se děsíte výčtu všech ingrediencí, ale není nutno vlastně všechny komponenty při vaření využít. Někdo si může dát jen krkovici s tortillou, jiný jen se salátem a další jen s fazolkami a aioli. Aioli je francouzská česneková majonéza. Do pětiminutového videa se nám nevešla, nicméně buď můžete postupovat tak, že doma vytvoříte normální majonézu a do ní vmícháte prolisovaný česnek. Postup je v základech vaření a nebo jsem pro vás objevila pěkné video na youtube, i když je v angličtině, všechno se dá bezvadně odpozorovat jen z obrazu a za 5 minut má ten pán taky hotovo.
Video najdete na konci tohohle receptu.

Nejdříve si namarinujte krkovici a připravte tortillu. Vše je ve videu – opravdu tenké plátky, nejdřív osmahneme cibulku, vyjmeme, osmahneme i 15-20 minut brambory na pánvi (s olejem nešetřit), až začnou kolečka měknout a některá se rozpadat, jiná budou dohněda, je čas smíchat s cibulí, osolit, opepřit, přidat kmín a přemístit do zapékací mísy. Zalijeme rozkvrdlanými vejci (5 vajec na tohle množství je minimum, pokud bychom postupovali po vzoru restaurace El Cid, bylo by vajec možná skoro 2x víc, takže těmi opravdu nešetřete). Pokud byste hledali další recepty na bramborovou tortillu, jde v originále o „tortilla de patatas“ nebo „tortilla de papas“. Určitě najdete i videa, kde se vejci zalévá přímo v pánvi- tohle je prostě trochu jistější a elegantnější způsob, aby všechno vyšlo. V troubě na 180°C pečeme cca 30 min do zezlátnutí a utuhnutí vajec. Pak necháme úplně prochladnout. Jedině tak se bude dobře porcovat a následně ještě opékat či grilovat bez drolení.

Jak na salát asi popisovat nemusím. Prostě jen do něho dejte to, co vám v salátech chutná a nakrájejte si ho také podle svého. To samé s dochucováním. Já mám ráda půl napůl ocet vs. glazé. Ocet čpí, ale je tekutý, takže se s ním zelenina dobře smísí. Glazé je zas sladší, takže to pak není taková pecka do chuťových pohárků. Glazé mají poslední dobou u octů v supermarketech už celkem běžně.


 

 

 

 

 

A fazolky? Pokud je budete dělat doma, stejně jako vše ostatní, na pánvi, klidně je udělejte na oleji, česneku a drobných kouscích slaniny. Na grilu je lepší česnek vynechat, stejně by zůstal v propadlišti popela. Prostě je jen omyjte, odřízněte oba konce, propojte se slaninou jako ve videu + pomazat olejem a sůl a pepř klidně dodejte až na talíři, ať vám z toho neopadají. Pokud nemáte kovové jehličky na špízy, můžete použít např. bambusové a nebo při nejhorším špejle s ostrým hrotem. Nezapomeňte, že přírodniny je nutno namočit min. na hodinu před tím do vody, aby na grilu neblafly, resp. nezačaly hořet :)

No a pokud je hotov salát, tortilla vychladlá, krkovice namarinovaná a fazolky napíchnuté, pak zbývá už jen zmiňovaná aioli: