Rizoto z bílého chřestu s pošírovaným zeleným chřestem a tyrolským špekem20 / 11 / 2011
Ingredience na 4 porce:
- Chřest zelený 500 g
- Chřest bílý 500 g
- Tyrolský špek 100 g
- Arborio rýže 400 g
- Bílé víno
- Drůbeží vývar
- Máslo 100 g
- Šalotka
- Česnek
- Parmezán
Postup přípravy receptu:
Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce a vkládáme do připravené emulze, pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4ks do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5min. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka.
Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.
Tento recept poskytl restaurant Renommé pro Chřestfest 2012.