Extra křupavé kapří hranolky25 / 11 / 2024

Ingredience

  • filet z odšupinovaného kapra šupináče s prořezanými kůstkami
    nebo
  • hlíva ústřičná pro vegetariány a vegany
  • olej na smažení
Na trojobal
  • univerzální bezlepková mouka
  • panko strouhanka
  • těstíčko místo vajíčka
Na těstíčko
  • 250 ml světlého piva
  • 100 g hladké mouky
  • 40-50 g univerzální bezlepkové mouky
  • 2 lžíce dijonské nebo americké hořčice
  • 2-3 lžíce směsi koření na ryby obsahující sůl
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 vejce (možno vynechat u veganů)
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • špetka čerstvých bylinek (petrželka, kopr…)
  • 2 špetky mletého pepře

Tento recept vzniknul na základě mé návštěvy restaurací Šupina v Třeboni a U Matěje Honzy Punčocháře. Říkala jsem si, že bych chtěla usmažit hranolky, které budou křupat ještě dlouho po tom, co je vyndám z oleje. A také kde by víc vyniklo voňavé bílé maso z čerstvého kapřího filetu, protože sojová omáčka, která se běžně při přípravě používá k marinování, způsobí, že maso zbytečně zešedne a výrazné ochucovadlo všechno přebije. Takže tady je má verze pro rok 2024 a protože vím, že ne každý má rád ryby a často se u stolu může navíc vyskytnout vegetarián nebo vegan, s jednoduchou úpravou rázem vzniknou hranolky „nekapří“, u nichž neztratíte ani špetku chuťového zážitku.

Postup přípravy

  1. Prošlehejte všechny suroviny na těstíčko dohladka a odložte alespoň na hodinu do lednice. V případě, že budete připravovat verzi bez vejce, přidejte ještě trochu hořčice a bezlepkové mouky, abyste dosáhli správné konzistence.
  2. Nakrájejte filet buď na hranolky o šířce 1,5 cm a délce asi 7 cm a nebo na nugetky 3×4 cm. Mírně rybu osolte a po chvilce osušte papírovou utěrkou, aby co trojobal co nejlépe přilnul. V případě hlívy odkřízněte poslední 2-3 cm tuhých nožiček a podélně natrhejte na šířku hranolků.
  3. Jednotlivé kousky obalte nejdřív v bezlepkové mouce, následně v těstíčku (to nechte vždy trochu okapat nad miskou) a pak v panko strouhance, kterou byste neměli stlačovat a používat sílu k jejímu přichycení. Odkládejte stranou na mřížku nebo pečící papír, než obalíte vše.
  4. Smažte po menších várkách v rostlinném oleji při teplotě 180-185 °C, otáčejte, než vše krásně zezlátne. Potrvá to kolem 3 minut. Odložte na mřížku. Pokud jich připravujete hodně, můžete hotové hranolky vkládat do horkovzdušné fritézy nastavené na mód udržování teploty kolem 75 °C.
  5. Servírujte s čímkoli, co máte rádi – od tatarky přes koprovou majonézu. Já je mám nejradši se sweet chilli omáčkou.

K ochucení ryb se skvěle hodí celerová sůl nebo Old Bay koření, které ji také obsahuje – seženete ho v internetových obchodech, které se specializují na grilování.