Shu-mai knedlíčky19 / 05 / 2020
Ingredience na cca 25 knedlíčků
- 250g mletého vepřového masa z plece (20% tuku)
- 8 – 10 ks čerstvých (šedých) oloupaných krevet
- 1 ks velké sladké chilli cayenne (ostřílenci zvolí ty malinké špičaté thajské mršky)
- 3 cm očištěného zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 menší svazek koriandru
- 3 ks jarní cibulky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 balení těsta wonton (kupuji mražené, bývá tam cca 30 plátků)
- K servírování do vedlejší mističky: sojová omáčka (kikkoman zelená s méně soli), další koriandr a chilli k servírování
Dim sum knedlíčky jsou úžasný lehký oběd, večeře, svačina, vyprošťovák – cokoli chcete, až to ochutnáte, budete to chtít jíst ve dne v noci.
Všechny suroviny je potřeba nakrájet velmi nadrobno, aby se dobře smísily dohromady s mletým masem. Tedy jak chilli, jarní cibulky, krevety i koriandr. Co se zázvoru týče, nejradši ho strouhám na sýrovém struhadle (to velmi jemné na parmazán). Zbavíte se tak vlásků a zázvor je pak tak na jemno, že si do něj nikdy přímo nekousnete, ale jeho přítomnost jasně cítíte, což je určitě dobře. Když dělám knedlíčků víc, všechny ingredience mělním v robotu – nejdříve česnek s jarní cibulkou (vždy stačí jen pár pulzů), pak přidám chilli a koriandr – potom krevety a na poslední chviličku i nastrouhaný zázvor a mleté maso, které se tak s ingrediencemi parádně promísí. Celá směs začne vždycky hned úžasně vonět.
Pak už jen vytvarovat knedlíčky. Zatím jsem mražené wontonové těsto vždycky sehnala jen čtvercové. Na tenhle typ tvaru se ale hodí kolečka, která prostě vytvoříme buď pomocí nože a nebo vykrajovátka – jde nám tedy o co největší kolečka utvořená ze čtverců. Vložíme si plátek těsta na dlaň, na něj menší vidličkou umístíme ani ne ping pongový míček masové směsi. Dlaň stáhneme, aby prsty objímaly knedl ze všech stran a při tom vidličkou tlačíme na směs, aby zůstala uvnitř. Finální tvar je takový kulatý košíček.
Knedlíčky si lze připravit i předem, ale umístěte na na hlubší plech vyložený pečícím papírem a až budou všechny, přikryjte je potravinovou folií, protože okraje těsta mají tendenci osychat a tvrdnout. Knedlíčky vaříme v páře (ať už v bambusových pařáčcích a nebo v parním hrnci) položené na pečícím papíře, vkládáme je až když pára bombí na plné kule.
A vaříme je podle velikosti 9-11 minut. Ihned podáváme (ale to nikomu nemusíte říkat, doma to bude tak vonět, že už v tuhle chvíli všichni sedí u stolu a mají hůlky v ruce) s mističkami, kde jsme smíchali sojovou omáčku (tu, kterou používáte i k suši), nasekaný čerstvý koriandr a další chilli podle vašich možností a míry azbestovosti úst strávníků.