Hubnutí po porodu28 / 04 / 2020
Tentokrát máme recepty s razítkem rovnou tři. Jde hlavně jde ale o tipy a nápady, jak sestavovat obědy během hubnutí po porodu. Suroviny co nejvíc obměňujte, hlavně, ať vám jídlo chutná. Nejdůležitější jsou poměry a množství. Když jsem ani půl roku po porodu nedokázala pohnout se sedmi kily navíc, co mě trápily oproti váze před těhotenstvím, šla jsem si za Vendy pro radu. Řešení není vlastně vůbec složité. Tedy alespoň ta teoretická rovina věci… :)
Na talíři bychom k obědu měli vždycky mít kolem 100 g uvařené sacharidové přílohy, kolem 100 g bílkovin v syrovém stavu (je to 80-150 podle druhu, viz níže) a pak neomezeně (ale hodně!) zeleniny – ať už syrové a nebo tepelně zpracované. K snídani pak hodně bílkovin. A k večeři hlavně málo sacharidů. Tečka.
V oblasti masa nám jde vždy o netučné řezy, takže třeba vepřová panenka (120 g), krůtí a kuřecí prsíčka (150 g), hovězí flank nebo nízký roštěnec (100 g), ryby obecně (120 g lososa nebo 200 g bílé ryby), a coby další možnosti obměny z bílkovin fungují tofu (já mám nejraději uzené a marinované, 120 g), halloumi sýr (80 g – je tučný) a nebo prostě dvě vajíčka.
V přílohách vládne basmati rýže s nižším glykemickým indexem, pohanka, bulgur (opět mnohem vhodnější než kuskus kvůli glykemickému indexu), klidně ale můžete i brambory (nemaštěné máslem) a nebo bramborovou kaši (jen lžička másla na porci, ale neomezeně mléka) – ale na začátku si všechno zvažte – 100 g uvařených brambor nebo kaše jen tak od oka prostě neodhadnete. Stejně tak to je u těstovin (vždy vařené pouze al dente, nejnižší glykemický index mají špagety) nebo soba či rýžové nudle.
Nikdy ale nebudete mít hlad – nejen tím, že máte bílkoviny a i potřebnou sacharidovou složku, kterou není vhodné v našem případě hubnutí po porodu, dámy, vynechávat (!), ale i kvůli libovolnému množství zeleniny, jíž k jídlu bezpodmínečně musíte také zařadit. Já jsem žila tři měsíce převážně na zelených fazolových luscích… :-D Měla jsem jich doma zmražených opravdu kila, hodily se mi ke všemu, nemusela jsem nic speciálně vařit nebo napařovat. Pro chvíle, kdy chvátáte a jinak byste celou dietu zprasily, je tohle prostě ideální záchranná surovina. Jindy ale používejte třeba pečený květák, mrkvičky nebo dýni, brokolici v páře, restovanou nebo grilovanou cuketu či lilek… Možností dnes máme, díkybohu, opravdu spousty. Vždy to chce minimum oleje. Naučilajsem se používat olivový olej ve spreji, který pokryje veškerý povrch, ale na množství značně během toho šetříte.
Všechno jsme předvedly na několika příkladech. První přišlo na řadu celkem tradiční kuřecí prso. někdo by možná chtěl raději říct „fádní“, nicméně prsíčko je přesně tak zajímavé, jak zajímavě si ho okořeníte.
Kuřecí prso připravujeme nejprve zprudka a pak pomaleji (aby se propeklo) na lžičce olivového oleje na pánvi. V případě opravdu vysokého kousku můžeme nechat dojet i v troubě. Já si prsíčka zdola vždycky seříznu, aby bylo stejně vysoké po celé své délce, takže dosáhnu jednoduše rovnoměrného propečení – a taky rychle. Odřezky zpracuji na nudličky a použiju např. do pokrmů čínského typu. Co se týče přílohy, máme tu bulgur s kostkami pečené kořeněné dýně a korinadrem. Dýně napečte víc, ze zbytku připravíte naprosto skvělou polévku, stačí vývar a kapka smetany na vaření.
V rámci bílkovin se můžete rozšoupnout v případě použití bílých ryb. Tam je možné si dovolit až g filetu s kůží (já mám např. pražmu) v syrovém stavu. Opět na lžičce oleje a s libovolným kořením. Já jsem zvolila basmati rýži s trochou černé quinoy a hodně cherry rajčátky – tuhle směs lze prohřát na pánvi, pokud nepreferujete studený rýžový salát. Až před servírováním přidáváme ještě rukolu (nebo třeba polníček, když vám přijde moc ostrá) a dochucujeme případně bílým vinným octem, čerstvě mletým pepřem a trochou soli.
Třetí ukázku tvoří vegetariánský talíř. Skládá se z kostiček uzeného tofu opražených s kořením zá´tar na lžičce olivového oleje. Servírujeme s uvařenou pohankou, pečeným květákem, praženými lískovými oříšky a petrželkou.
K tomu všemu je potřeba dostatečně pít – vodu + neslazené čaje. A nepít NEPÍT alkohol :) fakt no… A funguje to? Funguje! Ale to uvidíte až v pozdějších epizodách…
Obecně si možná řeknete, že by každé jídlo potřebovalo nějaké zvláčnění. Než ale začnete sahat po tatarce, která by hubnoucí snahy poslala nadobro do věčných lovišť, zkuste třeba jogurt nebo cottage smíchaný s harrisou nebo chipottle chilli omáčkou. Někdy jsem si také připravovala domácí salsu z nakrájených rajčat, česneku a petrželky. Někdy postačí prostě jen citronová šťáva na ochucení. Jindy nějaký vyvoněný vinný ocet.