Základní hummus27 / 03 / 2019
Ingredience na 6-8 porcí
- 250 g sušené cizrny
- 180 g tahini pasty
- 2 lžičky soli
- šťáva z 1 citronu
- 2 stroužky česneku
- 150 ml vody
- pepř
- 1/2 lžičky římského kmínu (možno vynechat)
k servírování
- cherry rajčátka
- koriandr
- olivový olej extra virgin
- šupinková sůl
- čerstvě mletý pepř
Inspirace opět přichází od mistra orientální kuchyně, Yotama Ottolenghiho. V mnoha receptech najdete velké množství olivového oleje, tady pastu ředíte vodou. Nad ušetřeným budgetem se ale příliš neradujte, o to víc totiž používá tahini. Poměrově téhle sezamové pasty jeho původní recept obsahuje dokonce o trochu větší množství než sušené cizrny. To ostatní je ale za hubičku. A já jsem recepis navíc malinko zoptimalizovala. :)
Postup přípravy
- Den předem cizrnu důkladně propláchněte a nechte ji máčet přes noc ve dvojnásobném množství vody.
- Sceďte, uvařte v 1,5 litru nesolené čerstvé vody (Yotam přidává v tuto chvíli i lžičku jedlé sody), sbírejte pěnu a všem, co plave na hladině. Vařte 20-40 minut, než bude cizrna velmi měkká, snadno se bude rozpadat při zmáčknutí mezi prsty, ale ještě nesmí být kašovitá.
- Sceďte, dejte do širokého mixéru, projeďte na hrubou pastu.
- Přidejte tahini, citronovou šťávu, česnek a sůl (případně římský kmín). Stále mixujte. Během toho přikapávejte ledovou vodu, až vznikne hladká a krémová pasta (potrvá to minutu až tři podle výkonu mixéru).
- Nechte hummus odležet a vychladnout alespoň 30 minut před podáváním v míse pod potravinářskou fólií.
- Pokud ho dáváte do lednice na později, nezapomeňte ho alespoň 30 minut před servírováním vyndat, aby povolil a pochytal opět pokojovou teplotu. Podchlazený je tuhý a nechutná správně.
Jak a s čím podávat? Možností je strašně moc!
- čerstvý koriandr, rajčata, oliváč – moje oblíbená varianta
- avokádo a koriandr
- olivy a uzená paprika
- uvařená cizrna, petrželka
- s falafelem
- s pita chlebem
- s nudličkami čerstvé zeleniny (mrkev, okurka, řapíkatý celer)
- sušená rajčata a bazalka
a nebo prostě jak chcete :)
Všechny suroviny na hummus seženete ve Sklizeno.