Vymítač ďábla30 / 04 / 2018
Na jehlu pro 4 osoby
- 6 špekáčků
- 4 plátky cukety
- 8 velkých kousků paprik různých barev
- červená cibule rozdělená na vrstvy
Na marinádu:
- 150 ml tmavého piva (např. Kocour tmavý ležák)
- 6 lžic kečupu
- 3 lžíce BBQ omáčky
- pálivé chilli omáčky kolik jen snesete
Dostatek piva a chleba k podávání
Ať už máte to štěstí a budete dnes v noci přeskakovat přes pořádné ohniště a nebo prostě jen hodláte rozohnit gril na balkoně v paneláku, žár Filipo-jakubské noci vás nemine díky marinádě, kterou připravíte během jedné minuty… ale vědět o ní budete i zítra :-D
Vytvořila jsem ji z omáček, které jsem hodlala ochutnat hned na začátku téhle grilovací sezóny. Mám celkem ráda pálivé věci – ale ne tak, že by to člověka muselo porazit. Myslím takové to únosné, chutné a sofistikované pálení. Proto tyto produkty neleju jen tak na opečeného buřta, ale připravila jsem marinádu na způsob špekáčků na pivě, kterou v průběhu opékání všechno potírám.
Zkusila jsem je zprava doleva, tedy od dvou papriček až k plnému počtu. A tady jsou dojmy:
- BARBECUE SAUCE whiskey infused – Skvělý základ jakékoli marinády, k výraznějším masům, které nepřebije (třeba klasická vepřová krkovice nebo kápnout trochu do hamburgeru). Pálivost je dosti znatelná už tady.
- CANTONESE PLUM SAUCE – Švestkovou nasládlou není potřeba používat jen ke grilu, protože by parádně šla použít i při přípravě masa ve wok pánvi. Pálí. Ale pálí skvěle. Já jsem schopná tím natírat i grilovaný hermelín. Nicméně u mých hostů vyhrála v kombinaci s grilovaným kachním prsíčkem.
- HABANERO HOTSAUCE – Tady už se dostáváme do úzkých, ale stále je možnost úniku díky ovocitému chuťovému základu omáčky. Chce to s ní nakládat opatrně, ale stále jde konzumovat i samotná. Jako příloha k výš zmiňovanému grilovaném sýru, kachnímu masu, klidně i kořeněnému kuřeti s marinádou na citrusovém základu a podobně.
- SMOKED PEPPERS SAUCE – Učiněný zabiják draků. Samostatně konzumovatelná pouze pro ty nejotrlejší hráče. Pro mne jen po lžičkách přidatelná do marinády na Vymítače ďábla. A i tak s tou mrchou nakládejte opatrně.
Úplně vlevo pak vidíte mou vymýtací marinádu. Stačí všechno dohromady protřepat ve skleničce a je připraveno.
Příprava je poměrně jednoduchá. Špekáčky podélně rozpulte, nařežte jako při klasickém opékání na klacku, ať se „rozesmějou“ a pak je namarinujte. Pokud si nechcete špinit ruce, nechte je klasicky a hojně potírejte až během opékání. Cukety nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Cibuli rozpulte a rozdělte na jednotlivé vrstvy. Papriky by měly mít velikost tak akorát, ale pokud je chcete předgrilovávat, nechte je větší a zakrojte do nich až pak, aby vám zbytečně nepropadaly skrze rošt.
Pokud budete chystat tuhle jehlu na grilu, dám jedno doporučení. Nenamarinovanou zeleninu si předgrilujte. Všechnu. Papriky, cukety i cibuli. Chápu, že se to někomu může zdát jako zbytečný krok navíc a bude chtít jako správný zálesák, který se s tím nemaže, naflákat všechno na klacek a prostě opékat. Ale často to dopadne tak, že zelenina bude napůl syrová a špekáčky už dávno čertíci na troud spálení. Nebo spíš čarodějnice.
Ideálně vše střídavě napichujte na dvě jehly asi do půlky její délky. Pak jehly obraťte proti sobě a centimetr od sebe vpíchněte do sebe, aby se vytvořil špíz s chytátky na obou koncích, na němž se nic nehýbe a neprotáčí. Vše pak drží jako přibité a mnohem lépe se na grilu obrací. Chápete, jak to myslím, že jo? Asi to nepíšu úplně nejjasněji, ale vy to určitě chápete…
Během pomalého opékání (!!! hezky zvolna tam tu čarodějnici grilujte až s inkviziční trpělivostí) průběžně potírejte. Všechno, i zeleninu. A jednou nebo dvakrát obraťte. Až se buřty začnou smát, vonět, zelenina zjihne a všechno začne vypadat nebezpečně, ďábel může na stůl.
Užijte si dnešní večer a ať chutná!