video
Medvědí omáčka27 / 04 / 2018
Ingredience na 4 - 6 porcí
- 100 g medvědího česneku i se stonky
- lžíce (přepuštěného) másla
- 50 ml suchého bílého vína
- 2 vrchovaté lžíce demi-glace nebo zredukovaného vývaru
- 2 lžíce vody (možná nebude třeba, ředit můžete vždycky)
- 200 g šlehačky (min. 31% tuku)
- sůl
- pepř
- případně pár kapek citronové šťávy
Omáčka, která se hodí nejen ke grilovaným masům, ale třeba i těstovinám, gnocchi nebo pošírovanému chřestu se zastřeným vejcem. Do deseti minut máte hotovo. Podmínkami jsou už hotový silný nesolený vývar, který zredukujete na polovinu a nebo demi-glace, kterou si od nás můžete i koupit. Z výbavy rozhodně neopomeňte velmi výkonný mixér, klidně i na smoothie. V takovém případě pamatujte na to, že je možné naplnit zásobník pouze tak do čtvrtiny objemu a případně mixovat na víckrát, protože horká omáčka by s vámi mohla pěkně vyběhnout.
https://www.youtube.com/watch?v=InQuZ23ccKI
Postup
- Medvědí česnek omyjte a pokrájejte na větší kousky i se stonky. Na másle (ideálně přepuštěném) ho minutku poduste na pánvi. Pokud upřednostňujete velmi hustou omáčku, nejdříve na másle nechte zesklovatět dvě šalotky, až pak přidejte medvěda.
- Podlijte bílým vínem a nechte další dvě minuty bublat a mizet.
- Přidejte demi-glace nebo zredukovaný vývar. K demiglasce případně přilijte trošinku vody, ať z pánve úplně nezmizí.
- Vlijte šlehačku, která vše ochladí, a rovnou se vším do mixéru. Když bude tekutina jasně zelená a kompaktní, uložte do chladu a nebo, jestli chcete ihned servírovat, postupujte plynule dál.
- Postačí omáčku vlít na pánev, provařit minutu až dvě, během toho dosolit, dopepřit a když tak dochutit citronovou šťávou.