Moravský vrabec09 / 01 / 2017
Ingredience na 4 porce
- cca 500 g vepřové plece
- cca 300 g libovějšího bůčku
- max. 150 ml hovězího vývaru
- max. 100 ml světlého piva
- 300 g cibule
- 8 stroužků česneku
- sádlo na vymazání pekáče
- 2 lžičky celého kmínu
- větvička čerstvého rozmarýnu
- sůl
- pepř
- 150 g oloupaných vařených brambor
- 300 g oloupaných syrových brambor
- cca 200g mouky
- 1 vejce
- sůl
- případně pažitka
Pro vzorovou verzi jsem zavítala do koliby na dálnici D10 na 17. km od Prahy. Je takovým zjevením uprostřed čtyř proudů rychle jedoucích aut. Motorest 4 kameny sází na tradiční české i slovenské speciality. A pokud sázíte vy na to, že si alespoň můžete jít na dálnici důstojně odskočit bez toho, abyste si tu dali něco k snědku, budete potřebovat desetikačku, jinak vás v trýznivé chvíli zastaví turniket. Ano, přesně takhle jsem na ně přišla. (edit: Restaurace podlehla požáru a majitel už ji obnovovat nebude)
Základním pravidlem tohoto receptu je: příliš nepodlévat, raději to jedním okem občas sledovat a kdyžtak lehce přilít. Maso si každopádně spolu s cibulí a kořením můžete předem namarinovat jako jsme to dělali u novoročního vepřového kolene. Pivo přilijte klidně hned, ale vývar vlijte až před pečením. Co se masa týče, jde o velmi jednoduchý recept. Nemusíte nic před tím restovat nebo zatahovat. Zkrátka vše syrové a promíchané vložíte do trouby na 180°C a čekáte, až to zezlátne až zhnědne. Potrvá to cca 1 hodinu. Déle tam vrabčáky nemučte, ať není plec suchá. A jestli vám chutná maso opečené co nejvíce, v půlce doby ho promíchejte.
Co se týče chlupatých knedlíků, jsou doopravdy jednoduché. Volte škrobovitý typ C. Viděla jsem i recepty, kde se používají pouze syrové brambory, ale výsledek mi pak připadá ještě těžší a tužší než s použitím třetiny vařených. Množství mouky v receptu je opravdu maximální možné, ale klidně se snažte o to, abyste použili méně. Zkuste jeden knedlík uvařit a pokud se rozplyne ve vroucí vodě, budete muset holt ještě přidat. Fígl je ale opravdu v tom, abyste upotřebili co možná nejmenší množství. Já jsem při natáčení neměla štěstí na brambory a musela ji tam dát dost, ale konzistence těsta může být i tekutější, nebo spíš by měla, pokud brambory dovolí.
Připojuju ještě krátké video, jak připravit dušené zelí z čerstvé hlávky. Jiný způsob přípravy jste mohli už vidět v receptu na svatomartinskou husu a také v jednom z mých už archivních dílů ze začátku tvorby, knedlo-selo-zelo. Tady ostatně najdete recept i na klasický bramborový knedlík, který, přiznávám, mně osobně chutná mnohem víc než chlupáče.