Vánoce trochu jinak19 / 12 / 2015
Vánoční burger
- ježíškovsky skvělá bulka – nic zmuchlaného se sezamem navrchu s trvanlivostí do velkých prázdnin
- 150 g hovězího mletého masa na burger (cca 20% tuku)
- 50 g vinné klobásy
- pár koleček červené cibule
- několik plátků sladkého jablka
- lžička másla
- špetka cukru
- rukola nebo polníček
- roquefort nebo chedar
- majonéza
- krémžská hořčice
- křen podle chuti a stavu
- sůl
- pepř
- olej
Už nějakou dobu mnozí marně očekáváte nový díl MENU domů v úterý na Streamu, tedy vy, co nevysedáváte u fejsbůčku denodenně a prošvihli jste info, že něco skončilo – ale něco nového začíná :) Chvilku to ale potrvá a bylo nutno si zařídit jinou zábavu, aby věci nestály na místě, nestála zábava a tak vůbec, aby to nestálo. Nakonec mi stálo za to vymyslet několikero vánočních receptů, které v Praze můžete do 120 minut dostat dovážkou pěkně až domingo i během svátků nebo těsně před nimi (v ideálním případě, pokud ještě nemáte, i s kuchařkou Menu podle Koko s věnováním podle vašeho gusta, jak si navolíte a před tím než zazvoní zvoneček :) a ostatním prozatím alespoň budiž inspirací k tomu, aby se prostě nejedlo to co vždycky. Chápu, že na Popelku se beztak zas podíváte, ale můžete u toho kousat něco ne až tak tradičního. I když je v tom určitá dávka krásné nostalgie. Ta se o Vánocích hodí, vím, ale rozčísnout to pár novinkami nezaškodí, hlavně když víte, že Ježura zas přinese klasicky ponožky, sprcháč a spoďáry. A možná právě proto je tuplem nutno jisté osvěžení a resuscitace.
Není to o slevových akcích a podobně, to vím. Je to o kvalitě a trochu i o zdraví. Je škoda, že si za to je ještě málo lidí dneska ochotno připlatit, ale holt budu čůrat proti akčnímu slevovému větru. Na svátky jsem pro vás dala dohromady netradiční bramborový salát, k tomu sehnala dobré roastbeefové maso, taky si na Boží hod můžete upéct parádní kachýnku a co víc – dát si o svátcích taky to, co si občas musíme dát všichni – přes to nejede vlak – ale v ovánočnělém stylu – BURGER. Zase s dobrým masem a hlavně ověřenou vinnou klobásou, kterou jsem na blog fotila i o minulých Vánocích. Nebo dokonce předminulých? Radši nechci přemýšlet, o kolik jsem od toho šneka s bramborovou kaší zestárla.
Takže jsme s e-shopem s kvalitními surovinami domluvili pakt – vymyslím vánoční recepty, řeknu si, jaké ingredience jsou na to třeba, oni je seženou, zalistujou a nabídnou. A já o tom teď napíšu :-D Vím, že jakýkoli závan těchhle věcí často zasmrdí, ale než to odepíšete, mrkněte na ten burger :) Dobrej, ne? Pokud by někoho zajímalo, kolik stála ta jeho čapka, tak říkám, že další 4 burgery, ale mně přišla skvělá :-D … A tu svou mám od dílu s vánočkou, zasvěcení ví. Bambulka se mi trochu motala do těsta. To už jsou ale vážně minimálně dva roky. Každopádně nikdo prozatím nepřišel na lepší vysvětlení, jak ji uplést z osmi camfousů, než byly moje šátky.
Jo, pardon, dostávám se už k pudlíkovu jadérku. Roastbeef jste viděli v kuchařkovém videu, zduplikuju. Salát k němu zde. Je růžový a doufám, že nevadí, že není červenozlatý, jak to o Vánocích bývá. Kdyby o nich bylo růžové všechno, asi bychom byli všichni celkem rádi :) Pak ta kachýnka. Na té jsem si dala extra záležet a k zelí jako alternativu k červenému vínu jsem vymyslela vlastní fresh juice, sice z toho v Orbisu museli ždímat ovozel v kombinaci, na kterou nejsou zvyklí, ale funguje to a můžete si to objednat coby „vánočního pomocníka“ – jablko, pomeranč, řapíkatý celer a červené zelí v poměru 3:2:1:1 :-D Červené víno k tomu můžete raději vypít a s nevyvařeným alkoholem :) To se vyplatí.
A pak tu máme ten burger. Že se někdy dělá třeba i vegetariánský, víme, vepřový, jehněčí … takže se snad nebudeme divit kombinaci vyzrálého mletého hovězího a vinné klobásy. A k tomu křen, cibule, jablko, hořčice a sýr. Jasná páka. Obecně jsem navolila jako bernou minci roquefourt, ale vím, že to modrý plesnivý kdekdo nemusí, takže důstojnou alternativou BUDIŽ chedar. A komu by se nelíbila cesta do sladka s jablkem, se žampiony to funguje také skvěle. Ozkoušeno. Maso značka Robertson. S tím jsem pracovala třeba i v dílu s Caesar Burgerem. Tam je i recept na domácí boule.
Bulky si samozřejmě můžete upéct, jak je tomu zvykem mezi námi děvčaty, ale kdo bude mít o Vánocích namoženou pravačku z rozbalování dárků nebo tak, může využít možnost kupovaných, které nezklamou. Když je přivezou, tak vás neohromí. Až je rozkrojíte, rozpečete a prohřejete, tak pak už ano. Pokud s nimi budete čekat do druhého dne, doporučuji pytel z igelitu. A jak burger celkově připravit, to se dá odvodit z tohoto videa. Takže prozatím takto, ale budem přidávat. A hlavně Silvestr letos bude ve znamení blini. NE bliti. BLINIII. Tentokrát jsem se nepřeťukla.
A co o svátcích nesmí chybět na vašem stole? Ráda se nechám poučit, jaký balíček sestavit příště. Nebo ještě teď dodatečně. Odpověď na fejs hýr, pokud máte pár vteřin, třeba žiju v jiném světě a ráda se nechám uvést do pravdy, že se o Vánocích jí něco jiného.
Na většinu dobrot v odkazech už máte rovnou i recept, burger popíšu během dneška dokonaleji… ale předesílám, že aby mohlo být hovězí ještě pěkně růžové, je nutno vinnou klobásu před smícháním opéct dozlatova :) Zní to asi komplikovaně, ale výsledek famózní, a pokud si chcete s vařením vyhrát, tak kdy jindy než v nadcházejícím týdnu. Zkaramelizujeme na másle cibuli s jablkem a cukrem. Smícháme majonézu s hořčicí a křenem. Bulku opečeme, nahřejeme. Sýru smradláka se nebojíme. A maso dojíždíme po pánvi ještě 8 minut v troubě na sto dvacet. sýr se na něm během toho rozteče a směs cibulky a jablka prohřeje.
Pokud se zalíbilo, chcete si nechat balíček během Vánoc dovést a z nějakého přísného důvodu ještě nemáte mou kuchařku, i to se může přihodit, nabízím ji za 350 Kč i s vlastnoručně krasopisným věnováním, které si řeknete, k dovážce nad baťovskou cenu 999 Kč, pokud zamluvíte do neděle (abych věděla, kolik knížek mám do Prahy dovést, jsem v Plzni a doléčuju se :) a máte spláchnuto občerstvení i dar. O tom jsem psala podrobněji v minulém článku.
A proč to tak podporuju a věřím tomu? Protože jsem to pojala za své a ráda bych byla součástí budování služby, která vám ve vaření doopravdy pomůže. Říkala jsem si, že člověk o tom jídle nemůže roky jen psát. Musí ho nejen šířit po monitorech, ale ideálně i fyzicky. Když bude objednávek dost, budu rozvážet taky, takže se možná uvidíme :) … Prostě mě tak nějak přestalo bavit cestovat po celé Praze celý den, abych si tady koupila maso, tady pečivo a támhlenctonc houby. A bylo chytřejší si to nechat přinést před dveře. A v nekompromisní kvalitě. Ruce plný tašek no more. A pokud mám jistotu odkud co bude, je to značka ideál. Samozřejmě že tyhle začátky nejsou jednoduché a spousta věcí se musí vychytat, ale věřím, že se zadaří.
Doufám, že inspirace aktivovala slinné žlázy :-D
A hlavně buďte o Vánocích šťastní a zdraví, to je nejdůležitější.
PS: a na závěr fotoštelunk… zejména na fotce vlevo je znát, že se těším, až dofotíme a kousnu si…pokud na mně zbyde. A zbylo.