Datlový dortík20 / 10 / 2015
Ingredience na pekáč vel. A4
- 200 g drobně nakrájených vypeckovaných datlí
- 300 ml vroucí vody
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 2 vejce
- 200 g cukru krupice
- 90 g změklého másla
- 300 g mouky
- 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- semínka poloviny až celého vanilkového lusku
-
Na karamelovou omáčku
- 120 g třinového cukru
- 60 másla
- 250 ml smetany min. 33% tuku
Do misky nasypejte nasekané nebo drobně pokrájené datle, přidejte jedlou sodu, zalijte vroucí vodou a promíchejte. Nechte minimálně půl hodinky stát.
Do větší mísy rozklepněte obě vajíčka, přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Poté přidejte změklé kousky másla a opět prošlehněte, dokud nepřestanou být ve hmotě hrudky.
Přidejte datle i s nevsáklou tekutinou, k tomu i poloviční množství mouky a kypřící prášek. Projeďte ještě elektrickým šlehačem, doteď by to měl zvládat i ten méně výkonný.
Po přidání druhé poloviny množství mouky to možná půjde už o něco hůře. Pokud byste měli pocit, že se váš stroj nějak podezřele zadýchává, promíchejte vše už raději ručně, ale důkladně v pěkně táhlý krém.
K pečení použijte pekáč nebo zapékací misku obdélníkového tvaru velikosti přibližně papíru A4. Nezapomeňte pro jistotu pečící papír. Aby se dobře přizpůsobil formě i po stranách, zmačkejte ho do kuličky a znovu roztáhněte, pak bude tvárnější. Stěny pekáče by měly být vysoké minimálně 5 cm, aby se vám pečící se hmota nepřilepila na alobal, kterým je dobré vše pak přetáhnout.
To, a také vodní lázeň vytvořená z o něco většího pekáče naplněného asi do třetiny horkou vodou, zajistí, že výsledek bude vláčný a nevysuší se. Pečte na 160°C asi hodinu. Doporučuju ale už po 45 minutách poprvé udělat špejlový test. Dokud na zapíchnuté špejli přibližně do středu dortíku bude po zapíchnutí a vytažení lepit těsto, pečte pod alobalem dál. Nejpozději po 60 minutách alobal ale stáhněte a dopékejte povrch pěkně dohněda.
Nechte vychladnout, odkrojte všechny 4 okraje „buchty“, ať servírujete úhledné čtverce. Před podáváním je skvělé čtverce ale opět prohřát, já je dávám na chvilku do trouby předehřáté na 70 °C.
Nechci vás nutit, i jen se zmrzlinou je takto servírovaný dezert skvělý, ale správně by se měla na talíři vyskytovat i karamelová omáčka, kterou polijete povrch dortíku a nebudete jí šetřit ani kolem něho.
Do rendlíku vsypte třtinový cukr a pomalu zahřívejte. Je dobré to nenabombit, aby výsledek nezklamal nahořklou chutí. Až bude vše tekuté, stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo (aby se v karamelu nepřepálilo, když by měl příliš vysokou teplotu). Trochu se to srazí – ničeho se nebojte. Když přilijete smetanu a budete pomalu provařovat, hrudky nalepené na stěnách rendlíku a i ty volně plovoucí se zase bezpečně rozpustí. Během toho se vše i redukuje, což je správně. Pak je omáčka hotová.