Květákovo-houbový flan23 / 09 / 2015
Ingredience na 3 flany (3 muffinové formičky)
Na hmotu
- 200 g růžiček květáku
- 50 g očištěných lišek
- 50 g strouhaného chedaru
- 2 menší vejce
- 50 g smetany 12% tuku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli do hmoty a 1 do vody na vaření
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- tymián
- špetka chilli
- máslo na vymazání formiček
Na koprový créme fraiche
-
Na hranolky
- 3 středně velké brambory
- sůl
- pepř
- lžíce olivového oleje servírujeme s liškami nebo jinými houbami restovanými na másle se solí a kmínem
Zeleninový flan si můžete představit jako lehkou vegetariánskou paštiku, i postup přípravy je obdobný jako u klasických paštik – vše je potřeba dohladka rozmixovat, dostatečně dochutit a v troubě čekáme, až ztuhnou ve vodní lázni. Můžete zkusit i nejrůznější obměny, např. hráškový, brokolicový, z pečené červené řepy nebo dýně – stačí jen vyměnit hlavní přísadu za květák s liškami.
Nastavte troubu na 150 °C a dejte vařit vodu do rychlovarné konvice. Rozeberte květák na malé růžičky a očistěte houby. Květák spolu s liškami vložte do hrnce, zalijte horkou vodou, přidejte sůl, pod poklicí přiveďte k varu a vařte, dokud nebude květák opravdu měkký, zabere to asi 13 minut. Sceďte, ale vývar si ponechte stranou. Lišky s květákem ještě horké rozmixujte dohladka. Ihned přidejte i strouhaný sýr, důkladně promíchejte, aby se spojil s hmotou. Vše nechte chvilku chladnout. Do misky rozklepněte obě vejce, přidejte smetanu a jen vidličkou ručně zlehka našlehejte. Přidejte lžičku soli, citronovou šťávu a koření. Když je rozmixovaná hmota už jen vlažná, po částech ji vmíchejte do vajec se smetanou. Důkladně vymažte muffinové formičky máslem. Naplňte je hmotou asi do třetiny, několikrát s nimi zaklepejte o pracovní desku, aby odešly všechny bublinky a vzduchové kapsy a naplňte asi centimetr pod okraj. Připravte si hlubší pekáč, do něj vložte formičky a zalijte horkou vodou z konvice tak, aby sahala do dvou třetin výšky formiček. Dejte do rozehřáté trouby péct na 40 – 45 minut. Že jsou flany hotové poznáte tak, že se samovolně začnou oddělovat od okrajů a viditelně už půjdou dobře vyklopit. Po vyjmutí z trouby je ale nechte stejně chvilku odpočívat. Během pečení máte dostatek času obrat kopr a rozmixovat ho s créme fraiche a vývarem. Mixér musí pracovat asi dvě minuty a ideálně na turbopohon, aby omáčka byla takhle zelená. Dochuťte ji solí, pepřem a případně citronovou šťávou. Můžete ji podávat zcela studenou a nebo ji i ohřát, tak se kopr pěkně provoní. Zbylé houby orestujte na másle na pánvi, osolte a okmínujte. Servírujte ideálně vše teplé nebo vlažné.