Vývar s křupavými knedlíčky03 / 11 / 2014
Vítám Vás na blogu MENUdomu.cz. To, že jste objevili i tuto stránku, znamená, že jste si s největší pravděpodobností pořídili také mou novou kuchařku Menu podle Koko, a za to Vám samozřejmě moc děkuju! Videa pod stejným názvem, tedy MENU podle Koko, tady budou jedno po druhém pěkně přibývat každý týden, protože vždycky v sobotu budou mít premiéru na internetové televizi Stream.cz.
K vývarům existují dva přístupy. Buď je chcete mít co nejdéle pozvolna tažené a jiskrně průzračné – tento způsob se určitě skvěle vyplácí u vývarů masových, kam přidáváte kusy zeleniny podle velikosti až na poslední půl třičtvrtě hodinku, jinak by se zelenina za tu dobu znehodnotila. Pokud ale tvoříte samotný zeleninový fond a chcete použitou zeleninu i následně do polévky využít, vyplatí se starat se o množství živin, které v ní také zůstává. Tento přístup pak spíš velí použít papiňák, kde můžete vše zarestovat a voňavý silný vývar plus stále hodnotná zelenina jsou vyřešeny za 10 – 12 minut varu. Někdo má z tlakových hrnců stále ještě celkem vítr. Nedivím se, když si vzpomenu na ten, co mamka používala ještě před revolucí, strach byl opravdu na místě :-D Dneska naštěstí existují už papiňáky mnohem vyspělejší. Ve videu vidíte Tefal Clipso Plus Precision. Zavřít i otevřít se dá jen jednou rukou, žádné štělování gumičky, aby nikde neutíkala pára. A vyplatí se odpočítávadlo času, které mimochodem indikuje i tlak uvnitř hrnce a upozorní vás, kdy máte z počátku nabombenou plotýnku na maximum stáhnout a ztlumit. Obsahuje i parní koš, o tom ale zas příště :)